Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2014. Április 08. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Kommpót Kommunikációs Kft

Pannonhalma természeti kincsei

Pannonhalma természeti kincsei

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont 2014 nyarára újul meg uniós támogatás segítségével.

Pannonhalma monostora mindig is szívesen látta a zarándokokat, a csendre vágyókat, és azokat a turistákat is, akik a múltba pillantva szeretnék jobban megérteni a jelent. Az arborétumi séta szintén a látogatási útvonal része, alkalom arra, hogy megismerjük a bencés szerzetesek által gondozott és védett történeti pihenőkertet, a kolostori gyógynövény kultúrát, a természet adta lelki békét.

A Pannonhalmi Apátság Arborétuma és Gyógynövénykertje több száz éves múltra tekint vissza. A szerzetesi kultúrának mindig fontos része volt a természet közeliség és a gyógynövények termesztése, gondozása. Az angolkert jellegű arborétumot 1840-ben alakították mostani formájára, ebben az időszakban már nyolcvan fa- és cserjefaj volt megtalálható területén. Az országban ritkaságnak számító növények egy része egyedülállóan a Pannonhalmi Apátsághoz kötődött. A tradíciót ma is ápolják, a különleges fajok és fajták száma napjainkra három számjegyűre emelkedett. Mellettük énekesmadarak gazdagítják a kertet, amely a szimbolikus levendulákkal is be van terítve. Az Arborétum és Gyógynövénykert a felüdülés, nyugalom helyszíne, mely oktató- és kutatóközpontként is működik.

2010 óta uniós támogatás révén fejlesztik az egész évben látogatható területet. A Pannonhalmi Apátság régóta különféle programokkal színesíti a növénykert életét. Idén augusztus 15-20. között rendezik meg a Gyógynövényhetet. A résztvevőket táncház és népzenei koncertek, köztük a Hárompatak zenekar szórakoztatja majd. Júniusban és júliusban is minőségi programsorozat várja az érdeklődőket, például a Pannonhalmi levendulaszüret, a Levendulahetek, nyílt nap, vásár, és számos koncert.

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont 2014 nyarára újul meg uniós támogatás segítségével, megvalósul műemléki helyreállítása és turisztikai fejlesztése, korszerűsítése a kulturális és vallási örökség megőrzésének, fenntartásának jegyében.


Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 19:00, csütörtök | Helyi

Jelentősen nő jövőre az üzemanyagok, a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója

Benyújtotta a kormány a jövőévi adótörvényeket.

2023. Június 08. 16:00, csütörtök | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak a jövő héten

Vágányzári menetrend 2023.06.11-től 06.16-ig a Győr – Sopron vasútvonalon, valamint a Csorna – Szombathely vonalszakaszon

2023. Június 08. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A Szuperinfó Csorna-Kapuvár legfrissebb lapszámából

2023. Június 08. 09:00, csütörtök | Helyi

Telefont, bankkártyát, készpénzt lopott egy hotelben

A nyomozók az állampolgárok együttműködését kérik az ismeretlen férfi azonosításához.