Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 13. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Petíciókat adtak át az államtitkárnak a tüntető egészségügyi dolgozók

Petíciókat adtak át az államtitkárnak a tüntető egészségügyi dolgozók

Petíciókat adtak át tüntető egészségügyi dolgozók Budapesten az egészségügyi államtitkárnak, amelyben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodellt, béremelést és megfelelő finanszírozást követeltek.

Délután két helyszínen demonstráltak: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében a Hősök terén, az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében a Clark Ádám téren és a Kossuth téren. A két demonstráció résztvevői ezután az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága elé vonultak, itt adott át két petíciót Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök.

Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését, és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását.

Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

Zombor Gábor - aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg - a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. "Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van" - zárta rövid beszédét az államtitkár.

A demonstráción "meglepetésvendégként" megjelent Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is. Amikor színpadra lépett, a tömeg fújolásba, sípolásba kezdett, az EDDSZ elnöke nem tudta végigmondani beszédét. A rendezvényen felolvasták a MESZK és az EDDSZ elnökének közös nyilatkozatát, melyben együttműködési készségüket fejezték ki az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók érdekében; a dokumentumban külön pontban kitértek az egészségügyi ágazatban dolgozók életpályamodelljére, beleértve a gazdasági és a műszaki területek dolgozóit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére