Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 12. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Pótolják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hiányát

Pótolják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hiányát

A következő 10-15 évben 300 millió eurónyi (82,5 milliárd forint) fejlesztés valósulhat meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, tízezer új munkahelyet teremtve - írja a Világgazdaság.

2014-re kiküszöbölhetik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek az egyik legnagyobb hiányosságát, ugyanis ekkorra épülhet meg a közvetlen reptéri kapcsolattal rendelkező, 3-4 csillagos, több mint 200 szobás, jelentős konferencia- és tárgyalótermi kapacitással rendelkező szálloda a 2B terminállal szemben.

Az építkezés jövő év végén, 2013 elején indulhat, s kedvező esetben már 2014-ben megnyílhat a szálloda” – mondta a lapnak René Droese, a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatója. A terv nem új keletű, a projekt már 2008-ban igen előrehaladott állapotban volt, de azt a pénzügyi válság és a hotelpiac bezuhanása miatt jegelni kellett.

A tervek szerint a körülbelül 25 millió eurós beruházást az ingatlanfejlesztő cég finanszírozná, de a hotel paramétereit a BUD szabná meg. Az építkezésnek még van egy adminisztratív akadálya, ennek elhárításáról a BUD és a kormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat. Ennek lényege, hogy a Budapest Airport által vagyonkezelésbe kapott reptéri földterületen harmadik fél is folytathasson fejlesztést.

A szállodaépítés csupán az egyik eleme annak a mintegy 300 millió eurós (82,5 milliárd forintos) fejlesztési tervnek, amely a következő 10-15 évben valósulhat meg a reptér területén. A fejlesztési koncepció egyik nagyszabású része a Cargo City nevű légiáru-kicserélő központ. Tervezése és engedélyeztetése már tart, a jövő év elején pedig megkezdődhet a fejlesztés első fázisának építése. Ennek során a reptér területén szétszórva lévő, lerobbant állapotú kargólétesítmények helyett új területen központosított bázist hoznak létre. A várhatóan 2012-re felépülő, 11 ezer négyzetméteres raktár, valamint a hozzá kapcsolódó 4000 négyzetméternyi irodatér 80 százalékának hasznosítására már leszerződött a Budapest Airport két jelentős földi kiszolgálócéggel, a Celebi Ground Handlinggel és a Malév Ground Handlinggel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: repülőtér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.