Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Február 16. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Próbavásárlások a megyében - ismét sokan fennakadtak az ellenőrzéseken

Próbavásárlások a megyében - ismét sokan fennakadtak az ellenőrzéseken

Decemberben a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon minden napszakban, munkaidőn kívül és hétvégén is ellenőrzött a NAV.

Győr-Moson-Sopron megyében a 342 ellenőrzött vállalkozás harmada mulasztott, a várható bírság összege megközelíti a 26 millió forintot.

Az ellenőrzések a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra fókuszáltak, jellemzően az ünnepekhez – Mikulás, Advent, Karácsony, Szilveszter – köthető vásárokon, piacokon megjelenő árusokat, édességet, gyümölcsöt, fenyőfát értékesítőket, a vendéglátóhelyeket, illetve a szépészeti szolgáltatásokat nyújtókat ellenőrizték.
Az adóellenőrök és pénzügyőrök folyamatosan, munkaidőn túl, esti órákban és hétvégéken is ellenőriztek, utóbbi időpontokban jóval nagyobb számban tártak fel mulasztást. Például a győri piacon vasárnaponként ellenőrzöttek szinte egy esetben sem adtak nyugtát, az árusok jellemzően csak a revizorok megjelenése után kezdték el használni nyugtatömbjüket.

A karácsonyi ajándékok próbavásárlása mellett szolgáltatást is igénybe vettek az ellenőrök fodrászatokban, autókozmetikákban, egészségügyi állapotfelmérést hirdető vagy fénymásolással foglalkozó vállalkozásoknál, ahol szintén több esetben nem kaptak nyugtát a fizetéskor.
Az ételkiszállítók fele nem hozott, s így nem adott nyugtát a megrendelt ételek átadásakor, ráadásul akadt olyan is köztük, aki a futárt feketén foglalkoztatta.

Az év utolsó napjaiban Győr forgalmas sétálóutcájára kitelepült, szilveszteri kellékeket árusítók körében szintén gyakori volt a mulasztás, annak ellenére, hogy külön felhívta a NAV a figyelmet arra, milyen ellenőrzésekre számíthatnak decemberben az adózók. Volt olyan vállalkozó, akinél még nyugattömb sem volt, mégis ő adott leginkább hangot felháborodásának. De nem csak a nyugtaadás maradt el, több esetben a kiszolgálást végzők sem voltak bejelentve.

A téli akcióban tapasztalt magas mulasztási arány nem feltétlenül azt jelenti, hogy romlott az adózási morál, hanem az előzetes kockázatkezelési, kiválasztási munkát követő ellenőrzések eredménye. A revizorok a korábbi évek tapasztalatai alapján célzottan választották ki a helyszíneket, tevékenységi köröket, az online pénztárgép adatok alapján végzett elemzéseket, összehasonlításokat követően pedig a kockázatos, gyanús vállalkozásokra fókuszáltak.
Az év közbeni folyamatos és akciószerű ellenőrzések fő célja a visszaélések kiszűrése, a tisztességes vállalkozások és vásárlók védelme, valamint a költségvetés bevételeinek biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás