Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Április 14. 10:05, szerda | PR
Forrás: 24/7

Pszichogyerekek és vírus - Nyári tábor 2021

Pszichogyerekek és vírus - Nyári tábor 2021

A PEOPLE TEAM-tábor a „táborok tábora” Magyarországon, ahova még a Rábaközből is érkeznek gyerekek.

Áprilisban, ha minden a remélt forgatókönyv szerint alakul, újra megtelnek az iskolák, és a diákok végre megint a barátaikkal tölthetik a nap jelentős részét. Mindenki szabadulna a kutyaszorítóból, ez nem kérdés.

A többségünk a hozzánk hasonló korúak társaságát vágyja és élvezi leginkább, ám kortól és szocializációtól függően eltérő intenzitással. Vajon pótolható-e, ami kimaradt? Mennyire viselték meg a kiskamaszokat és a kamaszokat a elnyújtott vírushónapok, és az áhított szabadság hiánya? Sokak szerint rendkívüli mértékben. Már néhány szakember is „zombigenerációt” emleget.

A gyerekek és a szülők szinte bármit megadnának a felhőtlen vakációért. Érdemes már most, a tavaszi szünet idején átgondolni, megtervezni és besúlyozni a nyári heteket azért, hogy a gyerekeink minél hamarabb – ha ez egyáltalán lehetséges – maguk mögött hagyhassák a Covid-őrületet.

A fentiek tükrében nemcsak megfelelő, hanem egyenes szükséges alternatíva a nyári tábor, ahol a srácok végre fellélegezhetnek, mentálisan és pszichésen felszabadulhatnak, elhagyhatnak korlátokat és tiltásokat, megint kapcsolatokat építhetnek, s végre közösségben tölthetik az idejüket – alkothatnak, tanulhatnak, vagy egyszerűen csak együtt lehetnek azokkal, akiket leginkább bírnak vagy szívesen megismernének közelebbről is.

A PEOPLE TEAM táboraiban garantált a „haverok, buli, fanta” életérzés, a tudásszomj kielégítése, a nagyon és a kevésbé mélyenszántó beszélgetések, valamint az élmények és kihívások végtelen tárháza. Miközben a mindennapok mégis szervezettségben, kipróbált rendszerben és bizonyos kötöttségek mellett telnek, amiből viszont a táborozók édeskeveset érzékelnek.

Harminc évvel ezelőtt például minden áldott reggel volt ébresztő, ám két éve gondoltak egy merészet a táborszervezők: mi lenne, ha nem ők ugrasztanák ki a gyerkőcöket az ágyból? Nagy meglepetésre többen már hétkor elkezdtek szállingózni reggelizni, és még a „lustábbak” is mind megjelentek nyolc előtt. Friss péksütemények érkeznek a közeli boltból, a választék széles, a mennyiség bőséges, kívánni pedig bármit szabad. A farkasétvágyúaknak tízóraira is gazdagon jut belőle.

Kilenctől fél kettőig különféle témafoglalkozások zajlanak a drónépítéstől az angoltanuláson át a színészetig. Mintegy 30 topikból és 10 témacsomagból szemezgethetnek a 7–17 évesek. A programvezetők egész nap forródróton tartják a kapcsolatot. Rögtön megy az infó, ha valaki elveszítené az időérzékét, és nem jelenne meg az „órán”, de ez különben is ritkán fordul elő. Délelőtt két félórás szünet is dukál a gyerekeknek, nem mintha poroszos rendszerben telne a napjuk. Aztán folytatódik az ismeretszerzés, a tartalmas dumálások – egészen ebédig.

Az ebédnél a srácok aszerint jelennek meg, hogy melyik csoport mikor végez. Kánikulában a sportosok általában hamarabb megéheznek és elfáradnak, mint a filmesek, kreatívok vagy a régészek. Rendszerint az amerikai focisok és a teniszezők rohamozzák meg először az ebédlőasztalokat.

Fél háromig mindenki végez. Akkor a táborszervezők összedugják a fejüket, szükséges-e módosítani a terveken a nap további részében, mondjuk, az időjárás és más tényezők függvényében; hogy például időben megjöttek-e a délutáni vendégelőadók, hogy vajon hányan kíváncsiak az etológus előadására a kutyákkal vagy parkban már kíváncsian pislogó vadászmadarakra és hollókra, illetve hogy kihez milyen kívánságok jutottak el azoktól a gyerekektől, akikkel a délelőttöt töltötték. Gyakran születnek a programtervhez spontán kiegészítések mindenki örömére.

Ilyenkor már lazábbak a váltások a táborozók részéről, és párba vagy kisebb csoportokba verődve lankadatlan kíváncsisággal próbálják ki az egyik témát a másik után, majd vacsora előtt lazulnak még egy nagyot. Hatkor megint mindenki a Hangárban gyülekezik, és nyolc körül a szervezők jó kis játékokkal rukkolnak elő: izgalom, kacagás, verseny – mindenből jut elég a tízre tervezett takarodóig. A focipálya például koboldok városává vagy óriási társasjátéktáblává alakul át, ahova csak próbatételeken keresztül lehet bejutni. Koboldpénzzel kell gazdálkodni vagy fifikás feladatokat teljesíteni, és szuper, ha valaki gyarapítja a koboldtársadalmat, vagy ravaszul megsokszorozza a játékpénzvagyont a tábori tőzsdén. Az már kevésbé, ha elherdálja a helyi kaszinóban.

Az össznépi móka után takarodót fújnak a kisebbeknek, a tizenhárom évesek és az idősebbek pedig összegyűlhetnek „nagyoknak” való témákról beszélgetni. Csaknem mindig vendégelőadók is csatlakoznak hozzájuk.

Terítékre kerülnek a káros szenvedélyek (ebben a témában Zacher Gábor toxikológus többször megfordult a PT-nél), a társadalmi vagy generációs problémák, a szex; néha irodalmi vagy pályaorientációs estet rendeznek, de bármivel elő lehet rukkolni, ami az ifjak szívét nyomja. Nem lehetnek olyan felvetések, amelyek miatt bárkinek pirulnia kellene, hiszen egymás között vannak. Akár egy nagy családban!

A szervezők szeretettel emlegetik az egyik táborozó mondatát: „Ez nekem majdnem olyan, mint a karácsony, csak ez szerencsére nem három napig, hanem három hétig tart.” Ez a kijelentés még a Covid-évek előtt született. Könnyű elgondolni, mekkora jelentőséggel bírnak a táborozási lehetőségek idén nyáron. Tervezzünk, tájékozódjunk! A gyerekekkel és a gyerekekért.

Kukkants bele a PEOPLE TEAM nyári videóiba, hogy te magad is megbizonyosodj róla, milyen élmény részt venni egy klassz táborban, 2021-ben akár több turnusban is: (1) július 25–31. (2) augusztus 1–7. (3) augusztus 8–14. Vigyázat! A böngészéstől garantáltan kedvet kapsz te is a csatlakozáshoz!

Érdemes időben tábor tematikát választani, minél hamarabb jelentkezni, mert 2021-ben is korán betelhetnek a helyek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.