Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Május 22. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Vlagyimir Putyin hétfőn jóváhagyta az új orosz kormány összetételét.

A kabinet jelentős részben, 75 százalékban megújult - jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő azt követően, hogy találkozott az orosz államfővel.

Az új kormánytagok nagy része vagy nemrég kapott tisztséget a kormányban, vagy először került be a kabinetbe - tette hozzá Medvegyev.

Közöttük van Arkagyij Dvorkovics, aki Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 közötti államfői ciklusa idején tanácsadói szerepet töltött be a volt elnök mellett. Dvorkovics a hét miniszterelnök-helyettes egyike lett. A Vedomosztyi című orosz napilap szerint őt különösen nagy hatalommal ruházták fel: neki jutott az egész ipar.

A belügyminiszteri székbe a volt moszkvai belügyi parancsnok, Vlagyimir Kolokolcev került.

A Vlagyimir Putyin vezette előző kabinetben dolgozók közül többen megtarthatták tisztségüket. Ehhez - mint korábban a sajtóban elterjedt - az államfő ragaszkodott. Közöttük van Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter is.

Helyén maradt Vlagyiszlav Szurkov és Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettesek, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter is. A kormányhivatal helyettes vezetőjéből gazdaságfejlesztési miniszter lett Andrej Belouszov, aki szintén Putyin emberének számít.

Az orosz államfő az új kormány összetételének nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette: a kabinetnek a világgazdasági bizonytalanság közepette kell feladatát, Oroszország fejlesztését megoldania.

"Nem volt kevés, amit véghezvittünk, nem mindent tudtunk végrehajtani, amit terveztünk, ezért még többet kell tenni" - hangsúlyozta Putyin.

Az új orosz kormány pontosan két héttel Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása után alakult meg. Dmitrij Medvegyevet május 8-án választották meg kormányfőnek.

Az Oroszországi Föderáció 1990-ben kihirdetett függetlensége óta ez a 12. orosz kormány.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.