Városlista
2023. március 27, hétfő - Hajnalka, Lídia, Auguszta

Hírek

2014. Szeptember 21. 18:35, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Rábaközi nyugdíjasklubok kulturális fesztiválját rendezték Csornán

Rábaközi nyugdíjasklubok kulturális fesztiválját rendezték Csornán

Nyugdíjasok verseltek, énekeltek, táncoltak a csornai művelődési központban.

Mint a szervezőktól megtudtuk, 21 település 28 csoportja képviseltette magát tegnap Csornán a Rábaközi Nyugdíjasok I. Kulturális Seregszemléjén. A művelődési központ színpadát lés nézőterét is megtöltötték a fellépők, a velük érkezett családtagok, ismerősök és a helyi érdeklődők.

A felléppő csoportok jeleneteket adtak elő, énekeltek, táncoltak, verset, vidám történeteket mondtak. Minden műsorszámból derű és az együttlét öröme áradt. A rendezvény vendége voltNémethné Jankovics Györgyi, az Országos Nyugdíjas Szövetség elnöke ésPozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke.

Pozsgai Balázs elmondta, hogy a megyében 86 ezer nyugdíjas él, közülük 9-10.000 fő tagja valamelyik nyugdíjas szervezetnek, vagy egyesülethez nem tartozó helyi kubnak. Ez nagy szám, de töredéke a nyugdíjasok összlétszámának. Az idén már több nagy rendezvényük is volt, például Győrszentivánon, és ezután rendeznek egy nagyobb találkozót Győrújbaráton. Nagyon fontos, hogy az aktív életük befejezése után is találjanak a nyugdíjasok örömöt, közösséget és valamilyen aktivitást, amiben kiteljesedhetnek. Sokan ilyenkor kezdenek el festeni, verset mondani, de így jönnek létre a dalkörök, színjátszó- és tánccsopoprtok. Szerveznek nekik megyei, regionális és országos seregszemléket is.

- Azonban nem csak a kulturális élet szervezése a feladatunk, hanem a nyugdíjasok érdekvédelme is.- folytatta a megyei elnök. Nagyon sok a feladatunk, hiszen a nyugdíjasok lecsúszása, szegényedése tovább folytatódik. A bérek 3,7 %-kal, míg a nyugdíjak csak 2,4 %-kal emelkedtek az idén, jövőre 1,2%-os nyugdíjemelést, és 4%-os bérnövekedést tervez a kormány, tehát tovább nő a különbség az aktívak és a nyugdíjasok között. Ez növeli a társadalmi feszültséget is. Ezért erőteljesebben kell megjeleníteni a nyugdíjasok érdekeit, ehhez viszont az kell, hogy még nagyobb szervezettséget tudjunk elérni.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 27. 11:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2023. Március 27. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2023. Március 26. 10:00, vasárnap | Helyi

Nyári táborok a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Már elérhetők az online jelentkezési lapok.