Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Szeptember 09. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: OKF

Rábaközi tűzoltók is dolgoztak a hatalmas Vas megyei erdőtűz oltásán

Rábaközi tűzoltók is dolgoztak a hatalmas Vas megyei erdőtűz oltásán

1000 tűzoltó négy napig oltotta a lángokat.

A Vas megyei Csönge külterületén csütörtökön csaptak fel a lángok, előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig már a fák koronaszintje is lángolt. Szombat reggelre már csak foltokban égett az erdő aljnövényzete, de a szárazság és az erős szél miatt ismét súlyosabbá vált a helyzet, újraéledtek a lángok. A lángok fényét és a hatalmas füstöt még a Rábaköz településeiről is lehetett létni, sokan osztottak meg a közösségi média felületeken erről fotókat.

A tűzzel érintett terület nagysága négyszáz hektárra nőtt, egymás után érkeztek az egységek Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékből, végül már a Magyar Honvédség egy speciális helikopterét is bevetették az oltásba.

Az elmúlt négy napban egyszerre több mint 300 hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltó megfeszített munkával dolgozott a lángok megfékezésén. A tűz keletkezése óta 1000 tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban.

A munkálatokat erőgépek is segítették, melyek védőszántásokat alakítottak ki a tűz által veszélyeztetett területeken, míg a tűzoltó gépjárműfecskendők oltóvíz-utánpótlását lajtos kocsik, a felderítést pedig drónok támogatták.

A lángok több gócpontban is felcsaptak a hétvégén, volt olyan terület, ahol mélyen behatoltak az erdős részekbe. Szombaton délután honvédségi helikopter érkezett a helyszínre, amely a nehezen megközelíthető területek oltásában nyújtott segítséget.
Szombaton az esti órákban a lánggal égést sikerült megszüntetni, így a tűzoltók ezt követően a még izzó, parázsló részek felkutatásán, a visszagyulladás megakadályozásán dolgoztak vasárnap.

Az elmúlt napokban, akárcsak sok más tűzoltóegység, Csorna ÖTE is a Csönge és Kenyeri közötti nagy kiterjedésű erdőtűz oltásával és védekezési feladataival volt elfoglalva. Ahogy Facebook oldalukon beszámoltak róla, az erősödő szél miatt a szombati nap különösen nehéznek bizonyult. Érkezésük után azonnal a helyszínen lévő hivatásos egységekkel együtt próbálták megfékezni a lángokat, hogy ne terjedjenek tovább a szomszédos erdős területre. Sajnos az erős szél miatt ez nem sikerült teljesen. A tűz terjedési iránya alapján a falu határában lévő szarvasmarha telep védelmére helyezkedtek, ahol a szalmabálák és az épületek védelme volt a fő feladatuk. Ezt követően az éjszaka során a már felperzselt erdő szakaszain az izzás megszüntetésére koncentráltak.
Beszámolójuk alapján a védekezés során példaértékű összefogásnak lehettek tanúi. Sok-sok ember a helyszínen vagy a háttérben időt és energiát nem sajnálva küzdött a lángok ellen.

A Szilsárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vett e védekezésben. Ahogy ők írták: "Az aggasztó hírek nyomán, nem volt kérdés megyünk mi is segíteni! Szilsárkány ÖTE 6 fővel elindult Vas megyébe a kenyeri és csöngei tűzesethez."

A csornai és szilsárkányi önkénteseken kívül sokszáz hivatásos és önkéntes tűzoltó végzett megfeszített munkát, sokan közülük a Rábaközből. A fentieket csak példaként említettük, a Facebook oldalukon az ő beszámolóikat találtuk meg.

A tűzoltók segítségére megérkezett az eső, amely nagyban segíti a munkájukat. Eddig összesen mintegy ezer hektár égett le.

A videót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készítette:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.

2024. Szeptember 27. 16:00, péntek | Helyi

Mutassuk meg hazánk értékeit!

Rábaközi fotósok figyelem!