Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 27. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Rábatamási szennyvízkezelése projektzáró rendezvény

Rábatamási szennyvízkezelése projektzáró rendezvény

Átadták az új szennyvízhálózatot és szennyvíztisztítót Rábatamásiban.

Spiteller László polgármester köszöntötte a rendezvényen megjelent kivitelezőket, üzemeltetőket, a projekt előkészítésében és lebonyolításában segítőket, a helyi képviselőket és a civil szervezetek képviselőit.

Légrádi László, a kivitelező STRABAG MML Kft képviseletében felidézte az elmúlt egy év történéseit a közbeszerzési eljárás eredményhirdetésétől a projekt zárásáig. Kiemelte, hogy az alacsony kivitelezési költség és a rendkívül szoros, 300 napos határidő komoly feladatok elé állította a kivitelezőket. A település magas talajvíz szintje tovább nehezítette a munkát, de elvégezték a vállalt feladatot. 7000 méter hálózatot, 5 átemelőt és 468 házi bekötést építettek ki. A szennyvíztisztító kapacitása 110 m3/nap. Megköszönte a lakosság türelmét, amivel az építés időszakának kellemetlenségeit viselték.

A leendő üzemeltető képviseletében Csongrádi Zoltán, a Pannon-Víz Zrt műszaki igazgatója elmondta, hogy Csorna térségében a 42 településből csak 21-ben van szennyvízelvezetés, így ez egy szükséges beruházás volt. Ezt a lakosok is felismerték, amit a 70%-os csatlakozási arány is bizonyít. A próbaüzemen sikeresen túljutottak, még egyéves garanciális időszak következik, ami alatt fokozottan figyelik a hálózat és a tisztító működését. Kiemelte, hogy a megépített rendszer csapadékvíz elvezetésre nem alkalmas, így abba csapadékvizet belevezetni nem szabad.

Spiteller László felelevenítette a projekt több mint 5 éves történetét. A pályázatot még a korábbi polgármester, Szabó István idejében dolgozták ki, és adták be. A beruházás összes bekerülési értéke bruttó 458 millió forint lett, ebből 389 millió forint a támogatás. Kiemelte, hogy szinte példa nélküliaz, hogy a lakosok olyan nagy számban csatlakoztak, és olyan mértékű hozzájárulást vállaltak, hogy az önkormányzatnak nem kellett hitelt felvennie.

Szokatlan márciusi hóviharban a szennyvíztisztítónál a kivitelező képviselője "hivatalosan is" átadta a létesítményt az üzemeltetőknek. Légrádi László és Csongrádi Zoltán közösen vágták át a nemzetiszínű szalagot. Ezt követően a Pannon-Víz Zrt szakemberei bemutatták az új szennyvíztisztítót a vendégeknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!