Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2011. December 01. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológus kutatók úgynevezett CAT-szkennerek segítségével másolják a világhírű Stradivari-hegedűket annak érdekében, hogy fényt deríthessenek a páratlan hangszerek titkára.

A számítógépes axiális tomográfia (CAT) egyfajta röntgentechnika, amelynek segítségével minden apró részletét feltérképezhetik a hangszereknek. Az így kapott adatokat a tudósok arra használták fel, hogy egy szinte teljesen pontos másolatot készítsenek az egyik 307 éves hegedűről - írja a BBC.

Az ötlet még 1988-ban született meg Steven Sirr radiológus fejében, amikor véletlenül egy CT berendezésen felejtette saját hegedűjét. Ekkor lett figyelmes arra, hogy ez a hangszer nem csupán egy egyszerű faváz - annál sokkal bonyolultabb és összetettebb szerkezet, amelyet annál több lyuk és barázda szabdal belülről, minél öregebb. Az elméletek szerint nem kizárt, hogy ez adhatja különleges hangjukat is.

Végül az elmúlt években kértek kölcsön az amerikai Kongresszusi Könyvtárból egy eredeti Stradivari-hegedűt, amelyről több mint ezer felvételt készítettek - egy hangszerkészítő végül ezek alapján próbálta megalkotni a lehető legtökéletesebb másolatot. A tudósok elmondták: a másolat hangja végül kísértetiesen hasonlított az eredetiéhez, ami alátámasztja elméletüket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai

2022. December 04. 08:37, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.