Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2011. December 23. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákoppantottak a Facebook orrára

Rákoppantottak a Facebook orrára

Nagyobb átláthatóságot és a személyi adatok fokozottabb védelmét szolgáló változtatások bevezetésére tett ígéretet a Facebook...

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli több mint félmilliárd európai felhasználója számára a cég nemzetközi főhadiszállásán végzett átvizsgálás nyomán.

A kaliforniai Palo Alto városában működő vállalat nemzetközi főhadiszállása az Európai Unió tagállamai közé tartozó Írországban van. Ez azt jelenti, hogy a dublini vállalatnak kötelessége betartania az európai adatvédelmi törvényeket, amelyek jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, különösen az adatok tárolási idejének tekintetében.

„Ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítése intenzív munkát fog igényelni a következő hat hónapban” – közölte a vállalat az ír adatvédelmi biztos (DPC) három hónapos átvizsgálásának eredményeit tartalmazó jelentés publikálását követően. A DPC szerint az egyik probléma, hogy a felhasználók nem kapnak egyértelmű felvilágosítást arról, hogy a képeik feltöltésével kereshetővé teszik azokat, egészen addig, amíg el nem végzik a szükséges beállításokat a profiljukon.

A jelentés nyomán a Facebook júliusban fogja ismertetni az addig elért eredményeit. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a közösségi portál meg fogja kérdezni az európai felhasználóktól, igénylik-e az arcfelismerési szolgáltatást – amely automatikusan bejelöli őket a fényképeken –, átdolgozza a személyi adatok megőrzésére és törlésére vonatkozó gyakorlatait, illetve összességében véve több információt fog nyújtani a személyi adatok Facebook, illetve harmadik fél általi kezeléséről.

A Facebookot az Egyesült Államokban is számos kritika érte az adatvédelmi hiányosságai miatt. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) kötött novemberi megállapodás részeként a vállalat ígéretet tett rá, hogy a következő két évtized során minden második évben átvizsgálásnak veti alá az adatvédelmi gyakorlatát.

A mintegy 800 millió felhasználóval rendelkező Facebookot Európában is sok támadás érte, többek között a személyes adatok hirdetőknek való eladása – a DPC eredményei ezt nem erősítették meg –, a barátkereső-szolgáltatás, valamint a törölt adatok „archiválása” miatt. Az írországi illetékesek 22 panaszt kaptak az osztrák Europe versus Facebook nevű adatvédelmi csoporttól és további hármat a Norvég Fogyasztóvédelmi Tanácstól.

Címkék: adatvédelem, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 07:10, szerda | Belföld

GFM: az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását

Jó úton halad a Dunaferr megmentése, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.