Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2024. Május 29. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Rákosi vipera telepítés a nemzeti parkban

Rákosi vipera telepítés a nemzeti parkban

Rákosi Vipera Védelmi Program

A rákosi vipera hazánk egyetlen endemikus (egy terület vagy ország legkülönlegesebb élőlényei az egész világon csak ott előforduló bennszülött, vagy más néven endemikus fajok) gerinces faja, melynek megőrzése a természetvédelem kiemelt feladata. A kipusztulással veszélyeztetett fajnak csak a Hanságban, a Kiskunságban és Erdélyben élnek állományai.
Hazánkban a Rákosi Vipera Védelmi Program keretében történik a faj mesterséges szaporítása és az egyedek kibocsátása a meglévő állományok megerősítésére, illetve új állományok létrehozására. A több, mint 20 éve működő, világszerte méltán elismert tenyésztési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működteti a Fővárosi Állatkerttel együtt.
Ha többet szeretne megtudni a programról, keresse fel az alábbi weboldalt:
https://www.rakosivipera.hu/

A Fertő mentén az 1980-as évekig élt a rákosi vipera, de azóta kipusztult, egykori élőhelye is megsemmisült. Az elmúlt évtizedek természetvédelmi kezelése azonban lehetővé tette, hogy újból életképes populációt hozzanak létre a Fertő-Hanság Nemzeti park szakemberei. A helyszín kiválasztása során fontos szempont volt, hogy biztosított legyen a megfelelő táplálékbázis, legyen kellő mennyiségű búvóhely és az emberi zavarás a lehető legminimálisabb legyen. A három év alatt előkészített fokozottan védett területen a múlt héten szervezett rendezvény keretében 49 rákosi vipera került kihelyezésre mesterséges üregekbe. A telepítés sikerességét a szakemberek nyomon követik a következő években, az eredményekről folyamatosan be fognak számolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 09:00, szerda | Helyi

Csornai állásajánlat

Jelentkezzen!

2024. Június 18. 16:00, kedd | Helyi

Konferencia a szenvedélybetegségekről Kapuváron

A részvétel regisztrációhoz kötött

2024. Június 18. 15:04, kedd | Helyi

Szerda 0 órától szombat éjfélig a legmagasabb fokú hőségriadót rendelték el

A gyermekeket néhány percre se hagyják a parkoló autóban!

2024. Június 18. 13:00, kedd | Helyi

A múlt héten a víz okozta a legtöbb munkát a tűzoltóknak

A 24. héten történt.