Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2012. Április 11. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Csaknem 30 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás érkezett februárban az állampapírpiacra, a magas hozamígéret és a reklámkampány beváltotta a reményeket – írja szerdai számában a Világgazdaság.

A háztartások állampapír-állománya ezáltal két és fél éve nem látott szintre, 776,2 milliárd forintra emelkedett – ismerteti a lap az MNB adatai alapján. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatait vizsgálva kiderül, hogy minden lakossági állampapírtípusnál komoly növekedés következett be – teszi hozzá.

Az állampapírok iránti érdeklődés megnövekedésében minden bizonnyal fontos szerepet játszottak a reklámok, de az is, hogy az ÁKK igen magas kamatot ad rájuk, az egyik Prémium kötvénynél például az infláció fölött 5 százalékpontos prémium érhető el – mutat rá a lap.

Mivel a kormány a múlt héten határozatban írta elő, hogy az ÁKK-nak április 10-ig ki kell dolgoznia egy, az eddigieknél rövidebb futamidejű lakossági állampapírt, várható, hogy még ezen a héten újabb ajánlattétellel jön ki az államadósság-kezelő, kifejezetten a kisbefektetők számára – vélelmezi a lap.

Miközben az állampapírpiacon alaposan bevásároltak a háztartások, az MNB adatai szerint a többi értékpapírtípusnál nem voltak ennyire lelkesek. A banki kötvények csak minimális friss lakossági pénzt vonzottak februárban annak ellenére is, hogy egyes piaci szereplők már 10 százalék körüli kamatokat ígértek. A befektetési alapokból több mint 13 milliárd forintnyit váltottak vissza februárban a háztartások. A részvénypiacon ezzel szemben inkább vásároltak a kisbefektetők, az állományuk ennek dacára csökkent, mivel az árfolyamokon veszítettek – ismerteti a Világgazdaság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.

2022. Augusztus 19. 14:08, péntek | Belföld

Elfogták a Sziget fesztiválon verekedő férfit és társát

Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztiválon verekedő férfival szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

2022. Augusztus 19. 11:55, péntek | Belföld

Elfogták a kerepesi önkielégítőt, Nógrádig követték

Nógrád megyéig követték a szeméremsértéssel gyanúsítható férfi nyomait a gödöllői rendőrök. Elfogták, kihallgatták, kezdeményezik bíróság elé állítását.