Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 09. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Rendőrkézen az IKEA-áruházakban robbantó merénylők

Rendőrkézen az IKEA-áruházakban robbantó merénylők

A lengyel rendőrség őrizetbe vett két 39 éves lengyel férfit, akit azzal gyanúsít, hogy május és szeptember között több európai ország IKEA-áruházaiban zsarolás céljából kisebb robbantásos merényleteket hajtottak végre.

A kis robbanóerejű pokolgépek belga, holland, francia, német és cseh IKEA-áruházakban léptek működésbe. A drezdai IKEA-bútoráruházban történt robbantásban ketten könnyebben megsérültek, másutt a detonációk nem okoztak sérüléseket. A legutóbbi, prágai merénylet után a tettesek 6 millió eurót követeltek az IKEA-tól, és újabb robbantásokkal fenyegetőztek, ha az összeget nem kapják meg.

Mint Mariusz Sokolowski, a lengyel országos rendőrparancsnokság szóvivője közölte, a két férfit az észak-lengyelországi, kujávia-pomerániai vajdaság területén kapták el. Elfogásukra a rendőrség több száz munkatársát mozgósította. Az egyik tettes szerepelt a rendőrség bűnügyi nyilvántartásában kábítószerekkel összefüggő bűncselekmények miatt. Társa, egy több nyelven beszélő, felsőfokú végzettségű férfi szakmai karrierje során több nagy kereskedelmi cégnél vezető beosztásokban dolgozott.

A két férfi gépkocsiban utazott, amikor a lengyel központi nyomozó hivatal lecsapott rájuk. Az autóban a rendőrök számos, a bűncselekmények elkövetését igazoló bizonyítékot találtak, köztük laptopokat, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, de álcázásra alkalmas eszközöket, parókákat, maszkokat is. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.