Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Augusztus 30. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Kisalföldi Erdőgazdaság

Részleges erdőlátogatási korlátozás a Kisalföldi Erdőgazdaság területein

Részleges erdőlátogatási korlátozás a Kisalföldi Erdőgazdaság területein

Kezdődik a szarvasbőgés.

Szeptember hava a gímszarvasok párzási időszakáról, az ún. szarvasbőgésről is nevezetes. Ilyenkor a vad gyakran megfelejtkezik szokott óvatosságáról, és akár nyílt területen, fényes nappal is megjelenik. Nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a látványban, és örvendeni a szerencsénknek, hiszen mindennek ellenére a szarvas – csakúgy, mint a többi vadfaj – fél az embertől. A legtöbb esetben már azelőtt elmenekülnek, mielőtt mi észrevettük volna őket. Ha mégsem, próbáljunk zajtalanok maradni, és megfigyelni az állatokat ameddig lehetséges, majd néhány perc elteltével folytassuk utunkat.

Ehhez kapcsolódva egy fontos dologra hívja fel a figyelmet a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. A szarvasbőgéssel együtt, szeptember elsejétől kezdődik a gímszarvas vadászati szezonja is. Ilyenkor a vadgazdálkodó szervezetek intenzívebb vadászati tevékenységet folytatnak, hiszen a világ minden tájáról hazánkba látogató vadászok igyekeznek az áhított trófeás vadat elejteni. Ez képezi a nagyvadas vadászterületek éves bevételi forrásának javát.

Így mindenkitől azt kérik, hogy kirándulásakait – akkor is, ha az táblával nincs külön jelezve – lehetőleg reggel 8 és délután 4 óra közé tervezzék, akkor is kizárólag a jelölt túraútvonalakat használva (bővebb infó: https://turistaterkepek.hu/).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.

2024. Szeptember 27. 16:00, péntek | Helyi

Mutassuk meg hazánk értékeit!

Rábaközi fotósok figyelem!