Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2014. Szeptember 01. 07:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rezsicsökkentés - Tovább csökkent az áram ára

Rezsicsökkentés - Tovább csökkent az áram ára

A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebbe kerül az áram hétfőtől, miután a rezsicsökkentésről februárban hozott törvény erre vonatkozó szabálya vasárnap hatályba lépett.

A törvény úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által a lakosságnak kibocsátott számlában - az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért - fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát.
Ennek a feltétele azonban az, hogy a fogyasztás - azonos árszabás mellett - azonos energiamennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.
A törvény alapján augusztus végén jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről. Ez a jogszabály a korábbit módosítja és a szolgáltatók által szeptembertől alkalmazható maximális áramtarifa díjakat tartalmazza.
A rendelet melléklete a négy áramszolgáltatóra külön-külön tartalmazza az egyetemes szolgáltatásban biztosított tarifák maximális árait. Így például a lakossági felhasználók 1320 kilowattóra/év fogyasztásig kilowattóránként az EDF DÉMÁSZ-nál legfeljebb 14,57, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél 13,71, az Elmű Nyrt.-nél 14,43, az ÉMÁSZ Nyrt.-nél 14,26 forintot fizetnek szeptember 1-től, míg eddig 16,35, 15,44, 16,20 és 16,02 forintot fizettek.
A rendeletben hasonló mértékben csökkentek az egyéb lakossági tarifák, változatlanok maradtak ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók díjtételei.
Múlt év elején a kormány bejelentette, hogy a gáz és villamos energia árát 10 százalékkal csökkenti, ezt a februári számlákban már érvényesítették is. Ez az első rezsicsökkentés 3,7 millió áramfogyasztót és 3,3 millió gázfogyasztót érintett.
Második lépcsőben tavaly júliustól a víz, a szemétszállítás és a kéményseprés lett olcsóbb.
Az idén februárban hozott törvény alapján az áram, a távfűtés és a gáz ára lesz még alacsonyabb, de az egyes csökkentések időben eltolva jelentkeznek. Az áram árának szeptemberi csökkentése után októbertől a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal.

Címkék: rezsicsökkentés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja