Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 02. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoport

Ritka és védett madarakat figyelnek és gyűrűznek a Hanság élőhelyein

Ritka és védett madarakat figyelnek és gyűrűznek a Hanság élőhelyein

Cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, nádi tücsökmadár, nádi sármány, barkós cinege. Ismeri őket?

Az Állandó Ráfordítású Gyűrűzés (CES – Constant Effort Sites) program olyan információk gyűjtését tűzi ki céljául, amelyek segítenek feltárni a madárpopulációk változásait a költési időszakban történő egyedi jelölés módszer segítségével. A program a BTO (British Trust for Ornithology) által indított CES program alapjaira épül és az EURING számára kidolgozott EURO-CES programba integrálódik. Európa több országában (Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország stb.) már közel négy évtizedes, reprezentatív adatsorokkal rendelkeznek a függönyhálóval mintavételezhető madárfajok állományváltozásáról (további infó: www.euring.org).

Magyarországon 2004-ben indult el a program.

Az évenként befogott felnőtt madarak száma az egyedszámváltozás indexét adja. A kirepülés utáni költési sikerről a juvenilis (fiatal) és az adult madarak aránya ad információt. Az évek közötti visszafogások biztosítanak adatokat az évek közötti adult túlélési ráta meghatározásához.

A hálózást április 15. és július 15. között kell elvégezni 10 napos intervallumokban 1-1 napon, összesen 9 alkalommal. Egy-egy hálózás időtartama optimális esetben 6 óra. Ezt lehet a napkeltéhez vagy egy adott órához igazítani, legszerencsésebb, ha a hálók már nem sokkal napkelte után nyitva vannak. A hálók helye és felületi kiterjedése állandó kell legyen, valamint lehetőség szerint a vegetáció változása se legyen jelentős.

Az MME Kisalföldi Csoport Fehér-tó helyszínnel kapcsolódott be a munkába, ahol 2008-2020. között végeztek mintavételezéseket. A hálóhelyek nádas, fás-bokros élőhelyeken kerültek kialakításra, ahol 2021-ben egy élőhely fejlesztési projekt keretében a nádas területét nyílt vizes élőhellyé alakították vissza. A jelentősen megváltozott vegetáció miatt a fogási eredmények már nem lettek volna összehasonlíthatóak a korábbi évek adataival, így ezen a helyszínen abbahagyták a CES gyűrűzést. A 13 év során azonban jelentős mennyiségű adattal járultak hozzá a program célkitűzéseinek megvalósulásához.

A Nyirkai-Hany vizesélőhely rekonstrukciónál 2018-ban kezdtek CES gyűrűzést. Nádas élőhelyen, 96 m függönyhálóval végzik a mintavételezéseket. Az évente gyűrűzött madarak egyedszáma 444-748 között alakult. A leggyakoribb fajok a cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, nádi tücsökmadár, nádi sármány, barkós cinege. Kisebb számban nádirigó, fülemülesitke, kékbegy, függőcinege, cinege fajok, füzike fajok is hálóba akadnak, de 1 alkalommal fogtak már csíkosfejű nádiposzátát is.

Címkék: gyűrűzés, madár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 16:00, kedd | Helyi

Nyári szünidei gyerekétkeztetés Kapuváron

Tájékoztató

2024. Június 25. 13:00, kedd | Helyi

Az elmúlt héten hetvenhárom eseményhez vonultak a megye tűzoltói

A 25. héten történt.

2024. Június 25. 09:00, kedd | Helyi

Iskolák versenye az őszi Kapuvár maratonon

Melyik iskola indítja a legtöbb diákot?

2024. Június 24. 16:00, hétfő | Helyi

A második pályázati körös led izzók átvétele Kapuváron

Meghatalmazott is átveheti.