Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Ritka nagy eső, vihar Pekingben

Ritka nagy eső, vihar Pekingben

Naphosszat szakadó eső mossa a kínai fővárost, több mint 500 hazai és nemzetközi légi járatot töröltek, illetve indítanak késve; szombaton legkevesebb négy halottja és hat sérültje volt négy évtized leghevesebb esőzésének Pekingben - jelentette a kínai központi televízió.

A zuhogó eső és az erős szélvihar Peking Tungcsou (Tongzhou) kerületében több háztetőt lesodort, ennek következtében két ember a helyszínen meghalt, hat megsérült, hármat kórházba szállítottak - számoltak be a pekingi mentők.
Szintén Tungcsouban egy embert a villám csapott agyon, Fangsan (Fangshan) kerületben pedig a helyi rendőrség vezetője szenvedett halálos áramütést egy kidőlt villamosvezetéktől. Egy autóvezetőt kórházba kellett szállítani, miután gépkocsija elsüllyedt egy felüljáró alatt.
Peking külső kerületeiben több mint ötezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni. Fangsanban diákok százai menekültek épületek felsőbb szintjeire, a mentők vizet és élelmet szállítottak nekik.
A fővárosban több helyütt szabályos tavak keletkeztek; a közlekedési helyzetek kezelésére 7 ezer rendőrt helyeztek szolgálatba.
Az internetes közösségi oldalak tele vannak a ritka nagy mennyiségben, folyamatosan hulló csapadék következményeinek fényképeivel, az elárasztott aluljárókkal vagy a járhatatlanná vált utakon megállásra kényszerült autókkal, motorosokkal, kerékpárosokkal. A gépkocsik és utasaik helyenként a csaknem egy méteresre duzzadt, hömpölygő vízben rekedtek.
A repülőtéri jelentések szerint az esti órákig 475 belföldi járatot töröltek, és csaknem 80 indulását jelentősen késleltette a sűrű eső. Tizennégy külföldre induló gép nem szállt fel, 26 pedig csak késve indult, illetve indul.
A fővárosban átlagban 147 milliméternyi csapadék hullott, de a legsúlyosabban érintett Fangsan kerületben 366 millimétert mértek. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnapig nem lesz változás Peking időjárásban. A hatóságok a négyfokozatú vészjelző skálán 2005 óta először kihirdették a harmadik - narancs - fokozatot, és figyelmeztették a lakosságot a várható következményekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.