Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Rizsszemnyi kötet is van a kiállításon

Rizsszemnyi kötet is van a kiállításon

Rizsszemnyi kötet is van a skót mikrokönyv-kiállításon, amelynek az edinburgh-i Skót Nemzeti Könyvtár ad otthont. A tárlat a múzeum saját gyűjteményéből állt össze.

Összesen 85 apróságot mutatnak be, és nagyon éles szem vagy erős nagyító kell megtekintésükhöz. A tárlat legnagyobb szenzációja a legkisebb könyv, amely mindössze 0,9 milliméter hosszú. 1985-ben készült, és húsz éven át volt világcsúcstartó a legkisebb nyomtatott könyv kategóriájában. Hozzá képest szinte gigásziak azok a kötetek, amelyek miniatűr könyvnek minősülnek, a mérethatár ugyanis 7,5 centiméter. Az első könyvapróság még 1475-ben készült, 52 milliméter hosszú és 45 milliméter széles.

A kiállítás november 17-éig ingyenesen tekinthető meg. Skócia fontos világközpont a miniatűr könyvek nyomtatásában, az 1870-es évektől kezdődőn egészen az első világháborúig a glasgow-i David Bryce and Son volt a világ egyik legsikeresebb minatűrkönyv-kiadója – jegyezte meg a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez