Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 18. 14:13, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

Robbanás a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Robbanás a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Éppen bitumennel töltöttek fel egy ezer köbméteres tartályt, amikor annak teteje megrepedt a zalaegerszegi olajfinomítóban, az üzemzavar ellenére a létesítmény teljes kapacitással működik.

Közölte a finomítóban péntek hajnalban történt kisebb robbanás kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Mol az MTI-vel.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint az üzemzavar hajnali fél négykor történt, a feltöltéskor a tartály nagyobb része még üres volt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozat alapján vonultak ki a helyszínre, ahol a helyi létesítményi tűzoltókkal együtt kezdték meg a beavatkozást, a tartályt és az abban lévő bitument nitrogénnel és gőzzel hűtik.

Az automatikus védelmi rendszerek jól működtek, a keletkezett tüzet gyorsan meg tudták fékezni.

A Mol közleményében úgy fogalmazott: a tartály teteje „műszaki meghibásodás miatt felhasadt, a kiáramlás helyén tűz keletkezett”. Az üzemi személyzet a tüzet a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta.

Az olajtársaság arra is kitért, hogy „a környezetbe minimális – nem kimutatható – mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyeztette”.

A kár mértéke meghaladja a tízmillió forintot, a finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik.

Hajdu Márton azt is hangsúlyozta: a környező tartályok nem sérültek meg, de a beavatkozás ideje alatt is folyamatosan ellenőrzik azok állapotát.

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelősége teljes körű vizsgálatot folytat az üzemzavar kialakulásával kapcsolatban. A telephely az iparbiztonsági hatóság felügyelete alá tartozik, más veszélyes üzemekhez hasonlóan ez az üzem is folyamatos ellenőrzés mellett dolgozik.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hajnalban tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a detonáció miatt az ezer köbméteres tartály teteje részben levált, s az ott tárolt bitumen meggyulladt. A nagyjából tíz méter magas tartály csak részben, mintegy 10 százalékos mértékben volt feltöltve bitumennel.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a finomító a szokásos rendben üzemel, a bejárat környékén a járműforgalmat sem kellett korlátozni. Kívülről is csupán a tartály hűtéséhez használt felszálló gőz látszott, egyéb jele nem volt a történteknek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.