Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rogán Antal beszólt a felháborodott bankoknak

Rogán Antal beszólt a felháborodott bankoknak

Rogán Antal szerint egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak ezt korábban az emberek hátrányára tették - a Fidesz frakcióvezetője ezt a szerdán bejelentett kiigazítás bankokat érintő terheivel kapcsolatban mondta az M1 Az Este című műsorában.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: mindvégig azt mondták a Bankszövetségnek is, hogy abban esetben, ha minden eszközzel le tudják szorítani a költségvetési hiányt három százalék alá, akkor azt is tudják vállalni, hogy bankadót felére csökkentik, illetve bizonyos válságadókat kivezetnek.

Ugyanakkor hozzátette: 'Mi, ha választani kell, hogy a családok terheit növeljük vagy a bankok terheit növeljük, akkor azt fogjuk választani, hogy a bankok terheit növeljük meg. És én természetesen elismerem, hogy erre azt mondják a Bankszövetség képviselői, hogy egyoldalú szerződésmódosítás, de ebben azért a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak korábban ezt az emberek hátrányára tették'.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az EB is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. A miniszter egy hétpontos intézkedési csomag keretében egyebek mellett azt közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték általános mértéke pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz.

A Magyar Bankszövetség közleményben fejezte ki megdöbbenését, hogy a kormány 'egyoldalúan megszegi' a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat. A szövetség hangsúlyozta, hogy az ismertetett intézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét.

Rogán Antal erre a műsorban úgy reagált: a bankok két éve vagy 2009 óta gyakorlatilag nem hiteleznek Magyarországon, hanem forrást vonnak ki, aminek szerinte leginkább az az oka, hogy a túlnyomórészt külföldi tulajdonú bankok hazaviszik az anyabankokba a pénzt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk