Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 19. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Lesz érvényességi küszöb a népszavazáson

Román belpolitika - Lesz érvényességi küszöb a népszavazáson

Megerősítette a román parlament szerdai rendkívüli ülésén, hogy csak a választók többségének részvétele esetén lesz érvényes a felfüggesztett államfő, Traian Basescu leváltásáról tartandó július 29-ei népszavazás.

A parlament azt a sürgősségi rendeletet módosította, amellyel a kormány két hete eltörölte a népszavazások érvényességi küszöbét. A törvényhozás - Victor Ponta kormányfő brüsszeli ígéretének megfelelően - összhangba hozta a rendeletet az alkotmánybíróság döntésével, amely szerint a népszavazás érvényességéhez a választók többségének (több mint kilencmillió polgárnak) a részvétele szükséges.
A törvényhozók egy olyan módosítást is elfogadtak, amelynek alapján a kormány meghosszabbíthatja a szavazóhelyiségek nyitvatartási idejét.
A parlament rendkívüli ülése előtt Victor Ponta közölte: azért szeretnék, hogy 23 óráig tartsanak nyitva a szavazóhelyiségek, hogy azok is szavazhassanak este, akik a hét végén kirándulnak. A szerdán elfogadott jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy határozattal módosítsa a népszavazás időtartamát. A népszavazási törvény eredeti szövege szerint a szavazóhelyiségeknek 8 és 20 óra között kellene nyitva tartaniuk, de a Ponta-kormány 7 és 23 óra közötti nyitva tartást szorgalmaz.
A Basescut támogató jobbközép ellenzék semmilyen módosítást nem tart elfogadhatónak tíz nappal a referendum előtt, ezért tiltakozásul kivonult a parlament üléséről. A Demokrata Liberális Párt (PDL) jelezte: ezt a jogszabályt is megtámadja az alkotmánybíróságon.
Az érvényességi küszöböt a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL), saját érdekeivel ellentétben, brüsszeli nyomásra volt kénytelen beépíteni a referendum-törvénybe, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: csak a választók többségének (50 százalék plusz egy fő) urnához járulása esetén érvényes a népszavazás. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte Victor Pontával, hogy a jogállamiság megsértésének tartaná, ha a kormány nem tartaná tiszteletben az alkotmánybíróság határozatát.
A júniusi önkormányzati választásokon több mint kilencmillió szavazó járult az urnákhoz, és a győztes USL pártjai alig több mint ötmillió szavazatot kaptak. Az érvényességi küszöböt azért nehéz teljesíteni, mert Traian Basescu híveinek távolmaradása esetén az államfő leváltását kezdeményező USL-nek egyedül kellene több mint kilencmillió szavazót mozgósítania.
A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni