Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 18. 12:40, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Az Oroszországban lévő rutkinói központi temetőben hantolják el a nemrégiben megtalált 108, a II. világháborúban elesett magyar katona holttestét - mondta Töll László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

A nyugat-oroszországi Kurszkban több mint száz, a II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványait hantolták ki - jelentette szerdán honlapján a Komszomolszkaja Pravda.
Az orosz lap beszámolója szerint a német megszállók és magyar szövetségeseik 1941 és 1943 között Kurszkban a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt. Az exhumálási munkálatok az elmúlt napokban fejeződtek be.
Töll László ezzel kapcsolatban azt mondta: a szokásos, rutinszerű eljárásmód szerint, ha magyar katona holttestére bukkannak Oroszországban, akkor az ottani hatóságok intézkednek az újratemetésről, a magyar hatóságok pedig - ha lehet - értesítik a rokonokat és egy adatbázisba is bevezetik az elhunyt nevét.
A legtöbb, a II. világháborúban elhunyt magyar katona holtteste egyébként Oroszországban kerül elő; az orosz féllel már korábban megkötött hadisírgondozásról szóló szerződés koordinálja ilyenkor a tennivalókat - fűzte hozzá.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy valószínűleg külön koporsóba, de egy sírba temetik majd el a maradványokat a Voronyezs melletti magyar hősi temetőben; az esetlegesen fellelt személyes tárgyakat pedig Magyarországra szállítják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni