Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 06. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Kustor Réka

Samu János madártávlatból

Samu János madártávlatból

Édesapjának mindig is voltak galambjai, innen eredhet a madarak szeretete.

Madarat tolláról…ismeri fel Samu János. Vezetésével évről-évre a Díszmadár Tenyésztők Csornai Egyesülete nívós kiállítással várja az odalátogatókat, mindemellett márciustól szeptemberig kisállat börzét is tartanak Csornán. Na de kanyarodjunk kicsit vissza. Mindig csodáltam azokat, akik idejüket, energiájukat nem spórolva éveken, évtizedeken át tudnak kitartóan hódolni egy hobbinak. Életük, mindennapjaik részévé válik, ami sokszor lemondással jár, de mégis úgy érzik, jóval többet ad, mint elvesz. Ő is így van ezzel, megtalálta azt a bizonyos hobbit, és a kiállítások révén bepillantást is enged féltett „gyűjteményébe”.

Édesapjának mindig is voltak galambjai, innen eredhet a madarak szeretete. Továbbvitte, formálta a „családi hagyományokat”, és 25 évvel ezelőtt ő is elkezdett madarakkal foglalkozni. „Amikor először láttunk nagyobb papagájokat, elterveztük páran, hogy belekezdünk a tenyésztésbe.” Az akkori lelkes fiatalok közül jóformán csak ő tartott ki hobbijuk mellett. „Az egyesületben sokan megfordultak, sok fiatal volt, de elkezdett nőni a bajszuk, meglátták a lányokat, és kiálltak az egyesületből. Igazából az alapító tagok közül a Pölöskei Csaba maradt meg. Emlékszem, mikor először átmentünk hozzá, csak ámultunk a Kis Sándor papagájokon.„

Magyarország legnagyobb madárkiállítására ma már az ország minden pontjáról jönnek résztvevők, sok munkával, előkészülettel jár a szervezés. „Az egyesület 15 éve működik, a taglétszámunk jelenleg 28 fő. Vannak bajai, soproni tagjaink is. Eddig 15 nemzetközi kiállításunk volt, legutóbb 4 szlovák, és 5 osztrák kiállítóval. Osztrák bírákat hívtunk, akik nem ismerik a kiállítókat, így nem nekik, hanem a madaraknak adják a díjat. Huszonegyszeres világbajnok bírálta az egzótákat, és a kanárikat. Több mint 800 látogatónk, és 75 kiállítónk volt. Idén is színvonalas volt a rendezvényünk. A csornai madárkiállítás sikerre van ítélve!”

Ha valaki szeretne az egyesületbe jelentkezni: „Megteheti, de nekünk most már katonák kellenek, olyanok, akik nem csak a tagdíjat fizetik be évente, hanem részt vesznek a munkában is.”

A madarak gondozása is sok teendővel jár, napi egy órát vesz igénybe. De mit szeret annyira a szárnyasokban? "Sokszor már az is örömöt okoz, ha az ember csak figyeli őket."

Legyen az bármilyen tevékenység, ha szívvel-lélekkel csináljuk, annak meglesz az eredménye, nála például a fiókák, amikre éveket várt, vagy egy sikeres kiállítás. Igen, kell hozzá egy jó adag kitartás, és elhivatottság, de az egyesület tagjai már bizonyítottak. Találkozzunk jövőre is a színvonalas nemzetközi madárkiállításon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása