Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 08. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata

Se a hideg se a sötét nem riasztotta a helytörténet kutatókat

Se a hideg se a sötét nem riasztotta a helytörténet kutatókat

Társulati közgyűlés és múzeumi felhívás.

Rendkívüli körülmények között kezdődött szombaton a csornai múzeumban a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának évadnyitó közgyűlése. Feltehetően a szélsőséges időjárási helyzetnek „köszönhetően” már a rendezvényt közvetlenül megelőző órákban folyamatos áramkimaradások kezdődtek, amelyek épp a rendezvény kezdetére váltak teljessé. A múzeum néhány órára fűtés és világítás nélkül maradt. A helytörténet-kutatók mindezt tiszteletreméltó türelemmel tolerálták, és a technikai akadályok ellenére is jó hangulatban kezdték meg tanácskozásukat.

A korlátozott technikai lehetőségek miatt tagság egy kis méretű laptop kivetítőn nézve, nagykabátban ülve hallgatta meg Szalay Balázs elnök beszámolóját a 2016. évben végzett munkáról és a 2017. évi tervekről. Az elnök bemutatta a Társulat értékmentő, kultúramegőrző tevékenységét, amely rendkívül szerteágazó. Nem csupán tárgyak megbecsüléséről szól, de jelentősebb részt kapcsolatok, közösségek építésén, ápolásán alapul. Megjelenési formája is többféle, számos kirándulás, előadás, kiállítás, véleménycserélő rendezvény, illetve értékes visszaemlékező vagy épp újszerű tényeket, kutatásokat publikáló kiadvány jellemzi. A jelenleg 95 tagot nyilvántartó Társulat nyitott szellemiségű, törekszik a társadalom minél szélesebb körű megszólítására, különösképp a fiatalokéra, akiknek leginkább fontos feladata lesz, hogy az egykori értékeket megőrizzék, és hasonló mentalitással továbbörökítsék.

A folytonosságba vetett hit szólalt meg a 2017. évi tervek ismertetésekor is. A beszámolót a Társulat egyhangúan fogadta el, és a rendezvény végére a technika is megenyhült, így végre nem csupán a szellem napvilága ragyoghatott a kazettás díszteremben, de megmutatkozhatott teljes fényében, kiállítási térként, és közösségi kulturális térként egyaránt.

A közgyűlésen a múzeum is szót kapott, hogy ismertesse felhívását. Szeptemberben időszaki kiállítást nyitnak, melyhez várják mindenkitől a világháború előtti időszakból való, gyermekgondozáshoz, gyermekneveléshez és általában a gyerekvilághoz kapcsolódó fotókat, dokumentumok, tárgyakat. Így várnak – akár ajándékként, akár időszaki letétként – kisgyermekruhákat, gyermekbútorokat, játékokat, tanszereket, illetve az ezeket megörökítő helyi, rábaközi fotókat, adatokat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.