Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2012. Február 06. 13:41, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

Alig haladja meg az 5 százalékos parlamenti küszöböt a legnagyobb szlovákiai kormánypárt.

A Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKU-DS) támogatottsága a márciusban esedékes választások előtt a Prieskumy közvélemény-kutató ügynökség szerint.

A felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy a 2010-es parlamenti választásokon még legerősebb jobboldali pártnak bizonyult SDKU-DS-nek most 5,3 százalékos támogatottsága van. Ez alig magasabb, mint az 5 százalékos parlamenti küszöb. A Mikulás Dzurinda külügyminiszter vezette párt a legutóbbi választásokon még több mint 15 százaléknyi szavazatot szerzett.

A legtöbb támogatója továbbra is a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártnak van, őket a megkérdezettek 41,5 százaléka választaná. Ez azt jelenti, hogy mivel a március 10-én esedékes parlamenti választásokon alacsony, 39,4 százalékos részvétel várható, a Smer 81 képviselői mandátumot szerezhetne. A 150 fős szlovák törvényhozásban ez elegendő lenne ahhoz, hogy Fico pártja egyedül is kormányt alakítson.

A január utolsó hetében, 1024 személy megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint összesen 6 párt jutna be a szlovák törvényhozásba. A Smeren és az SDKU-DS-en kívül a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely 10,8 százalékos támogatást kapna, továbbá a Híd (Most) magyar–szlovák párt, amely a szavazatok 8,2 százalékát szerezné meg, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a voksok 5,9 százalékával. Bejutna még a parlamentbe az eredetileg a SaS listáján indult független képviselőkből összeállt, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom is, 5,6 százalékos támogatottsággal. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szavazatok 3 százalékát szerezné meg, ami nem elegendő a parlamentbe jutáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.