Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Snowden kísérettel már kimerészkedik az utcára

Snowden kísérettel már kimerészkedik az utcára

Edward Snowden, az Oroszországban ideiglenes menedékjogi engedéllyel tartózkodó amerikai informatikus kísérettel már kimerészkedik az utcára - derült ki a férfi orosz ügyvédjének a Russia Today angol nyelvű televízió számára hétfő este adott nyilatkozatából.

Snowden "sétálgat, utazhat és utazik is" - mondta Anatolij Kucserena, de azt nem árulta el, pontosan hol tartózkodik Oroszországon belül az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési módszereiről számtalan információt kiszivárogtató férfi. Hozzátette, hogy az amerikai informatikus számára - saját kérésére - kíséretet biztosítottak. Egy magán biztonsági cég emberei vigyáznak rá.
Kucserena közölte, hogy senkinek sem hozzák tudomására Edward Snowden lakhelyét. "Ezt ő kérte, s mivel tisztában vagyunk azzal, hogy a veszély meglehetősen nagy, ezért még nem lehet beszélni róla, vagy kiadni a lakhelyét" - mondta az orosz ügyvéd. Azt állította, hogy egyelőre még sehol, senki sem ismerte fel az amerikai férfit, bárhol is járt. Arról is beszámolt, hogy Snowdent szülei és nagyszülei is meglátogathatják.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió ugyanakkor úgy értesült, hogy az apa, Lon Snowden a korábbi állításokkal ellentétben még mindig nem kapta meg az orosz vízumot, mert nem nyújtotta be az ehhez szükséges dokumentumokat.
Az orosz ügyvéd úgy tudja, hogy Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának vannak még birtokában olyan anyagok, amelyeket nem szivárogtatott ki. "Igen, bizonyosan. Tudni kell, hogy Edward eléggé hosszú ideig dolgozott az CIA-nak. Jól képzett szakember, profi" - jelentette ki az erre vonatkozó kérdésre Anatolij Kucserena.
Arról, hogy mivel foglalkozik az amerikai férfi Oroszországban, az ügyvéd csak annyit mondott, hogy feltételezhetően jogvédő tevékenységgel.
Edward Snowden június 23-án érkezett Hongkongból Moszkvába. Augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot Oroszországban. Az engedély évente további 12 hónapra meghosszabbítható.
Az amerikai informatikust az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják és felelősségre akarják vonni. Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor közölte, hogy nem adják ki az amerikai informatikust, bár ezt Washington többször kérte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.