Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. December 30. 09:14, péntek | Helyi
Forrás: cafépr

Sokan túlárazzák az eladó lakásukat

Sokan túlárazzák az eladó lakásukat

A rosszul árazott lakást nem lehet eladni.

A magyarok átlagosan 600 ezer forinttal becsülik többre a lakásukat, mint a valós piaci érték. A legnagyobb eltérés a községeken jellemző, ahol több mint kétmillió forinttal kérnének többet egy lakásért a helyiek. A túlárazásban rejlő legnagyobb probléma, hogy így az ingatlan értékesítési ideje drasztikusan megnövekszik, már ha egyáltalán el lehet adni – véli az OTP Ingatlanpont szakértője.

A KSH 2015-ös lakásfelméréséből kiderül: a hazai lakóingatlanok fele 10 millió forintnál kevesebbet ér, harmada a 10–20 millió forintos tartományba esik. Csak minden tízedik kóstál 20 millió forintnál többet, és csupán a magyar lakások kevesebb, mint huszada ér 30 milliónál is többet. Az árakat nagyon sok tényező befolyásolja, az elhelyezkedéstől kezdve a közlekedési lehetőségek, a környék minősége, vagy a lakás állapota.

„Hiába a dübörgő piac, ha egy ingatlant rosszul áraznak, kisebb eséllyel fog elkelni. A hozzánk fordulók esetében azt látjuk, hogy a KSH statisztikákat jóval meghaladó mértékben, olykor akár milliókkal is túlbecsülik a lakásuk értékét az eladók” –osztotta meg tapasztalatait az OTP Ingatlanpont szakértője. Dr. Szabó Márta elmondása szerint a sikeres értékesítés kulcsmozzanata a megfelelő árazás, amiben előrébb járnak a tapasztaltabb ingatlanközvetítők. A túlárazás mögött leggyakrabban két indok húzódik meg. Sokszor a tulajdonosok érzelmileg is kötődhetnek a lakáshoz, az ingatlannak az életükben betöltött fontos szerepét is beárazzák. A másik ok a tapasztalat hiányából fakad: az ember élete során legfeljebb néhány alkalommal értékesít lakást, szemben az ingatlanközvetítőkkel, akik a piaci rálátásuk miatt is inkább képben vannak az árakkal.

Címkék: ingatlan, lakás, piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.