Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2014. Augusztus 06. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Sokba fog kerülni a vendéglősnek a feledékenység

Sokba fog kerülni a vendéglősnek a feledékenység

Javában zajlanak a nyári adóellenőrzések.

Az előző évekhez képest újdonság, hogy nemcsak próbavásárlásokkal, az alkalmazottak bejelentésének és az áruk eredetének vizsgálatával igyekszik a NAV a visszaéléseket kiszűrni, hanem a pénztárgéphasználatra kötelezett vállalkozók is megkülönböztetett figyelemre számíthatnak.

A NAV folyamatosan nyomon követi az üzembe helyezési kódot kérő adózókat. Ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozók, akik annak ellenére nem kértek üzembe helyezési kódot, hogy kötelező lenne nekik pénztárgépet használni.

Így jutottak el az adóellenőrök egy Győr-Moson-Sopron megyei étterembe, ahol turistaként egy ebédrendeléssel kezdték a helyszíni ellenőrzést. Már várakozáskor feltűnt nekik, hogy hagyományos pénztárgépet használnak az étteremben. Pozitívum, hogy a fogyasztásról kaptak nyugtát a revizorok, akik miután felfedték magukat, kérték a vállalkozótól az online gép megrendelését igazoló bizonylatokat. A megdöbbent vállalkozó először megpróbálta félrevezetni őket azzal, hogy már 2013-ban leadta megrendelését egy szervizesnél, csak nem őrizte meg az iratokat. Pár nap múlva, az ismételt helyszíni ellenőrzéskor azonban elismerte, hogy nemcsak megrendeléssel, de regisztrációs kóddal sem rendelkezik, azaz nem tett semmit az online pénztárgép beszerzése, megvásárlása érdekében.

A vállalkozó utoljára 2010-re adott be áfabevallást, ezért a revizorok kiíratták a pénztárgépből a 2011-től 2014-ig terjedő adómemória-adatokat, amelynek alapján elindult az utólagos vizsgálat. Az előírások be nem tartása miatt a NAV háromszázezer forint mulasztási bírságot és 12 napos üzletbezárást szabott ki. A vendéglős a kiszabott büntetést elfogadta, jogorvoslati lehetőséggel nem élt, valamint az üzembe helyezési kódot megkérte és az online pénztárgépre is leadta rendelését.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 16:00, hétfő | Helyi

Égő autók, villámcsapástól kigyulladt ház, balesetek adtak munkát a tűzoltóknak

A 26. héten történt

2022. Július 04. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. Július 04. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2022. Július 03. 09:44, vasárnap | Helyi

Ivóvízhálózat karbantartást végeznek Kónyban és Enesén

Csökkenhet a nyomás. elszíneződhet a víz átmeneti idóre.