Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 23. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sokszor keletkezik tűz a tűzhelyen felejtett étel miatt

Sokszor keletkezik tűz a tűzhelyen felejtett étel miatt

Évente átlagosan 260 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat a megyében.

A lakástüzek gyakran a konyhában keletkeznek, súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett étel vagy zsiradék meggyullad.

Az ilyen esetek alapvetően emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza, ezért sütés-főzés közben legyünk körültekintőek, ne hagyjuk el a lakást, amíg az étel készül. Ha kimegyünk a lakásból vegyük le az ételt a tűzről, kapcsoljuk le a tűzhelyt.

A múlt héten azért riasztották a mosonmagyaróvári tűzoltókat, mert egy társasházi lakásban füst keletkezett a tűzhelyen felejtett étel miatt. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták majd átszellőztették a lakást. A lépcsőházba nem jutott ki a füst, ezért nem kellett kiüríteni az épületet.

Amennyiben az étel vagy zsiradék mégis meggyullad a legfontosabb, hogy NE próbáljuk meg vízzel eloltani, mert a magas hőmérséklet miatt a víz gőzzé alakul és az égő olaj vagy zsír robbanásszerűen kivetődik az edényből, amely súlyos égési sérüléseket okozhat amellett, hogy lángba boríthatja az egész konyhát.

A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban, amelyet érdemes könnyen elérhető helyen tartani.

Amennyiben nincs kéznél tűzoltó készülék a legegyszerűbb módja az égő zsiradék vagy étel eloltásának az, ha az edényt egy fedővel letakarjuk, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután kapcsoljuk le a tűzhelyt.

Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még biztonságosabbá tehető az otthonunk. Ezek az érzékelők már a tűz nagyon korai stádiumában hangos jelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.

Ha úgy ítéli meg, hogy képes eloltani a tüzet, akkor haladéktalanul kezdjen neki, de amennyiben úgy látja, hogy nem képes rá, minél előbb hagyja el az épületet, illetve menjen biztonságos távolságba a tűztől és kérjen segítséget a tűzoltóktól a 112-es segélyhívó számon.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.