Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Március 23. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sokszor keletkezik tűz a tűzhelyen felejtett étel miatt

Sokszor keletkezik tűz a tűzhelyen felejtett étel miatt

Évente átlagosan 260 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat a megyében.

A lakástüzek gyakran a konyhában keletkeznek, súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett étel vagy zsiradék meggyullad.

Az ilyen esetek alapvetően emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza, ezért sütés-főzés közben legyünk körültekintőek, ne hagyjuk el a lakást, amíg az étel készül. Ha kimegyünk a lakásból vegyük le az ételt a tűzről, kapcsoljuk le a tűzhelyt.

A múlt héten azért riasztották a mosonmagyaróvári tűzoltókat, mert egy társasházi lakásban füst keletkezett a tűzhelyen felejtett étel miatt. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták majd átszellőztették a lakást. A lépcsőházba nem jutott ki a füst, ezért nem kellett kiüríteni az épületet.

Amennyiben az étel vagy zsiradék mégis meggyullad a legfontosabb, hogy NE próbáljuk meg vízzel eloltani, mert a magas hőmérséklet miatt a víz gőzzé alakul és az égő olaj vagy zsír robbanásszerűen kivetődik az edényből, amely súlyos égési sérüléseket okozhat amellett, hogy lángba boríthatja az egész konyhát.

A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban, amelyet érdemes könnyen elérhető helyen tartani.

Amennyiben nincs kéznél tűzoltó készülék a legegyszerűbb módja az égő zsiradék vagy étel eloltásának az, ha az edényt egy fedővel letakarjuk, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután kapcsoljuk le a tűzhelyt.

Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még biztonságosabbá tehető az otthonunk. Ezek az érzékelők már a tűz nagyon korai stádiumában hangos jelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.

Ha úgy ítéli meg, hogy képes eloltani a tüzet, akkor haladéktalanul kezdjen neki, de amennyiben úgy látja, hogy nem képes rá, minél előbb hagyja el az épületet, illetve menjen biztonságos távolságba a tűztől és kérjen segítséget a tűzoltóktól a 112-es segélyhívó számon.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 09:00, szombat | Helyi

Vegyszeres gyomirtást végez a MÁV a szanyi vasútállomásnál

Felhívás

2024. Június 14. 16:00, péntek | Helyi

Földalatti munkavizsgát rendeztek kutyáknak Göbös-majorban

Kotorékkutyák versenye

2024. Június 14. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Június 14. 09:00, péntek | Helyi

Idén is összemérték a tudásukat a Rábaköz önkéntes tűzoltó egyesületei

A Kapuvári Járásban 20, a Csornai Járásban 47 csapat versenyzett.