Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Szépíteni igyekezett fellépését, és eltitkolta szakmai baklövéseit a német és a bajor kormány a palesztin terroristák által az 1972-es müncheni olimpia idején elkövetett terrortámadás során.

A külügyminisztérium egy hivatalnoka már két nappal a fürstenfeldbrucki repülőtéren lezajlott vérfürdő után megfogalmazta azt az "irányvonalat", amelyhez utóbb mind a bonni szövetségi, mind a müncheni tartományi kormány tartotta magát: "Kerülni kell a kölcsönös szemrehányásokat. Önkritikára sincs szükség."
A hírmagazin a nyomozó hatóságok eddig titkosnak minősített jelentéseire, követségi táviratokra és kabinetülések jegyzőkönyveire hivatkozik beszámolójában. Kiemeli, hogy a hivatalos dokumentumokból annak idején kimaradtak lényeges részletek. Például az, hogy a müncheni ügyészség - gondatlanságból elkövetett emberölés miatt - vizsgálatot indított a városi rendőrkapitány és a kommandós akció parancsnoka ellen.
Ugyancsak nem esett szó a hivatalos jelentésekben arról, hogy már az olimpiai játékok előtt igen konkrét utalások és figyelmeztetések hangzottak el egy készülő merényletre vonatkozóan. A bejrúti német nagykövetség például augusztus 14-én - három héttel a terrorista akció előtt - jelentette Bonn felé egy bizalmi emberének értesülését, miszerint "palesztinok incidensre készülnek a müncheni olimpia idején". Négy nappal később pedig a bonni külügyminisztérium azt ajánlotta a belső elhárítást végző bajor alkotmányvédő hivatalnak, hogy tegyen meg minden lehetséges biztonsági óvintézkedést.
A Der Spiegel kiemeli: a felelősök megpróbálták eltüntetni a hibáikat bizonyító jeleket. Néhány nappal a véres merénylet után egy bűnügyi főfelügyelő lefoglalta azt a 26 forgatókönyvet, amelyet Georg Sieber müncheni rendőrségi pszichológus dolgozott ki válsághelyzetek esetére. A müncheni játékok biztonsági koncepciójának előkészületei keretében Sieber felvázolta azt az eshetőséget is, hogy egy palesztin terrorista kommandó támadást hajt végre sportolók ellen. Ez a forgatókönyve mindmáig nem került elő.
Palesztin terroristák a müncheni játékok idején behatoltak az olimpiai faluba, ahol túszul ejtettek több izraeli sportolót. Még a szálláshelyen lelőttek egy súlyemelőt, majd túszaikkal a fürstenfeldbrucki repülőtérre távoztak. A német határőrség különleges kommandója késő este megpróbálta kiszabadítani a sportolókat, a meggondolatlan akcióban az összes túsz, valamint az öt terrorista életét vesztette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.