Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2021. November 05. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Stabil a járványhelyzet Spanyolországban

Stabil a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal - mondta a spanyol egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Madridban.

Carolina Darias hangsúlyozta: a 100 ezer lakosra vetített új esetek száma továbbra is 50 alatt van, az elmúlt egy hétben 46-ről 49-re emelkedett, amely azonban "minimális" növekedésnek tekinthető.

Beszámolója szerint csökken az egészségügyi ellátásra szorulók száma, a kórházi kapacitások 1,8 százalékát veszik igénybe a Covid-betegek, míg az intenzív osztályos ágyak 4,5 százalékán látnak el koronavírus fertőzötteket. A járványnak naponta átlagosan nyolc halálos áldozata van az országban - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a domináns delta változat mellett a fertőzések 5-6 százalékáért az újabb, úgynevezett delta plus variáns a felelős.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az elővigyázatosság fenntartásának fontosságára tekintettel a romló európai helyzetre, és az oltás beadatására kérte azokat, akik eddig nem tették meg.

A 47 milliós dél-európai országban több mint 37,3 millióan kapták meg eddig a vakcinák mindkét dózisát. A teljes lakosság átoltottsága 78,7 százalékos, a jelenleg oltható, 12 év felettieket tekintve pedig 88,7 százalék.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Spanyolország eddig több mint 20 millió adag oltóanyagot adományozott dél-amerikai és afrikai országoknak, amelyet az év végéig 30 millióra növel.

Katalóniában a bíróság csütörtökön jóváhagyta az autonóm kormány döntését, hogy az éttermek és szállodák táncos rendezvényein csak oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel lehessen részt venni. Eddig ezt a korlátozást az éjszakai zenés szórakozóhelyeken alkalmazták a tartományban.

A Baleár-szigetek diszkóiban is érvényben van hasonló intézkedés, amit most december 8-ig meghosszabbítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 16:06, szombat | Külföld

Az idén először egymillió alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.