Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 31. 13:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Bosch-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Bosch-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport szerdán a nemzetközi cég magyarországi új központja első épületének átadási ünnepségén Budapesten.

A dokumentumot a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Bosch 10 magyarországi leányvállalatának képviseletében Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.
Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány számára a legfontosabb cél a foglalkoztatás, a beruházások növelése, a magyar gazdaság versenyképességének javítása, és a Bosch csoport hosszú távú tervei mindhárom területen hozzájárulnak Magyarország megújításához.
Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja hangsúlyozta, hogy a nemzetközi cégcsoport termelő és fejlesztő tevékenységében stratégiai jelentőséget tulajdonítanak magyarországi jelenlétüknek.
Varga Mihály kiemelte, hogy a cégcsoport beruházási programja a magyar munkavállalók magas szintű szaktudására alapoz és pozitív üzenetet közvetít Magyarországról.
A nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a kormány olyan partnerekkel köt stratégiai megállapodást, amelyek hozzájárulnak Magyarország versenyképességének javításához, az új munkahelyek létrehozásához, a magyar export bővítéséhez.
A kormány aktív befektetésbarát politikával arra törekszik, hogy minél kedvezőbb, kiszámítható gazdasági környezetet biztosítson a már letelepedett, illetve új helyszínt kereső vállalkozások számára - emelte ki Varga Mihály.
Hozzátette: Magyarországon a külföldi működőtőke nagysága meghaladja a 100 milliárd dollárt és az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak tudható be.
A Bosch 1899-ben jelent meg Magyarországon és jelenleg a második legnagyobb külföldi munkaadó. A magyar gazdaságban a járműipar húzóágazat, amelyben a Bosch kiemelkedő szerepet vállal - mondta a miniszter.
Varga Mihály kitért arra, hogy Magyarország legjelentősebb stratégiai partnere Németország, a magyar export 26 százaléka irányul oda és a magyar import 25 százaléka származik onnan. A magyarországi működőtőke-befektetések 24 százaléka Németországból származik.
Az ünnepségen Uwe Raschke kiemelte, hogy az Bosch-csoport 150 országban van jelen, tavaly 52,2 milliárd euró bevételt ért el, 306 ezer munkavállalót foglalkoztat, és az múlt évben 4,8 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre.
Javier González Pareja elmondta, hogy a Bosch-csoportnak Németországon kívül Európában Magyarországon van a legnagyobb kutató-fejlesztő bázisa, a cégcsoport magyarországi forgalma meghaladja az ország GDP-jének 2 százalékát, és jelentős szerepet tölt be a foglalkoztatásban. A magyar mérnöki tudás versenyképes az egész világon, és erre kívánnak alapozni.
A magyarországi Bosch-csoport új budapesti központja 30 milliárd forintért 2015-re készül el. Az alapkövet 2011 októberében tették le, az első épület szerdai átadásával a 11 000 négyzetméteres épületkomplexumba 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatárs költözött. A második ütem alapkövét idén áprilisban tették le.
A cég tájékoztatása szerint a Bosch tíz leányvállalattal és 8500 munkavállalóval van jelen Magyarországon, amelyből 1000 főt a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatnak. A vállalatcsoport összforgalma 2012-ben több mint 594 milliárd forint volt, az elmúlt évtizedben végrehajtott beruházásainak értéke a 2013-as év végére meghaladja a 250 milliárd forintot.
A Bosch 2012-ben mintegy 4,8 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre, és világszerte csaknem 4800 szabadalmi kérelmet nyújtott be.
A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.