Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Február 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szakértő: az atomenergia a legtisztább energiaforrás

Szakértő: az atomenergia a legtisztább energiaforrás

Ha fontos valakinek a klímavédelem, annak támogatnia kell az atomenergiát, ami a legtisztább energiaforrás

- mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője az M1 csatornán pénteken. Hortay Olivér ezzel az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyilatkozatára reagált, aki szerint merénylet a Föld ellen az Európai Bizottság döntése, amellyel "zöldre festette" az atomenergiát és a földgázt.

A Századvég üzletágvezetője hangsúlyozta, hogy az atomenergia az üvegházhatású gázkibocsátás szempontjából a legkedvezőbb energiahordozó valamennyi más technológia közül.

A teljes életciklusra nézve egy atomerőmű egy gigawattóra energia megtermeléséhez mintegy 3 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez az érték a szél- és a napenergia esetében 4, illetve 5 tonna, a többi energiahordozó esetében pedig ennél jelentősen több - mutatott rá.

Az atomenergia emellett a legbiztonságosabb energiaforrások közé tartozik - tette hozzá.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a hazai áramtermelés mintegy felét a paksi atomerőmű biztosítja.

Magyarországon nem lehet kivenni a termelésből az atomerőművet, mert azonnal jelentős energiahiányos állapot lépne fel. Importálni kellene a villamos energiát, ami rendkívül drága lenne, és nem is biztos, hogy elegendő mennyiség állna rendelkezésre - fejtette ki.

Drasztikusan növekednének az ellátásbiztonsági kockázatok és a beszerzési költségek, ami veszélybe sodorná a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentés azért tartható fent, mert a paksi atomerőmű termelési költségét a jelenlegi energiaválság nem érinti - emelte ki Hortay Olivér.

A megújuló energiaforrásokról szólva a szakértő kifejtette: jelenleg nem lehet 100 százalékban megújuló energiaforrásokból ellátni egy ország villamosenergia-rendszerét. Mint mondta, arról vita folyik, hogy a jövőben ez megvalósíthatóvá válik-e.

Ma akkumulátorokkal a napon belüli energiatárolás kezelhető, bár rendkívül drága, a szezonális tároláshoz ugyanakkor ezek a megoldások nem nyújtanak segítséget - mondta.

Jelezte azt is, hogy a zöld pártok közül is egyre többen beállnak az atomenergia mögé.

Címkék: atom, atomenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.