Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2015. November 20. 07:35, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Szakértő szerint az Iszlám Államot csak szárazföldön lehet legyőzni

Szakértő szerint az Iszlám Államot csak szárazföldön lehet legyőzni

Kun Miklós történész szerint az Iszlám Állam (IS) elleni háborút csak szárazföldön lehet megnyerni, az Egyesült Államok azonban nem akar egy ütőképes szárazföldi hadsereget a Közel-Keleten felállítani.

Az Oroszország-szakértő, kremlinológus csütörtökön Szekszárdon, a KDNP helyi szervezetének meghívására tartott előadásában azt mondta: az al-Kaida és az Iszlám Állam ma a világ legveszélyesebb alakulata, és ha a nagyhatalmak nem fognak össze, működése még nagyobb migrációs hullámot indíthat el.

Az Egyesült Államok választás előtt áll, a kampány alatt egyik párt sem támogatna egy az afganisztánihoz hasonló gyalogsági háborút - jegyezte meg.

Az IS hadviselését és az ellene folytatott katonai akciókat a kis számok háborújának nevezte. Mint mondta, az IS-nek - az Európából hívott önkénteseket leszámítva - mindössze 44 ezer katonája van, az iraki Moszult tízezer IS-katona vette be, míg az olajban gazdag várost 35 ezer iraki katona védte. Az orosz hadsereg 35 Szuhoj típusú repülőgéppel és 20 MiG helikopterrel kezdett akcióba - mondta.

Kifejtette: Oroszországnak azért van szüksége a közel-keleti jelenlétre, hogy "beleszólhasson az olajár alakulásába". Bár nincs szüksége olaj- és gázimportra, nagyon rosszul érinti a jelenlegi, alacsony olajár. Emellett Oroszország régi vágya, hogy tengeri nagyhatalom legyen, ezért a francia, az angol hadihajók mellett jelképesen felvonultatja a térségben flottáját. Borisz Jelcin elnöksége alatt az oroszok kivonultak a Közel-Keletről, és most akarnak visszatérni, és Szíria az egyetlen hely, ahol Oroszország katonai támaszpontokat létesíthet - mondta a történész.

Az Iszlám Állam oldalán hat-hét ezer orosz állampolgár is harcol - fűzte hozzá

Úgy vélekedett, hogy Oroszország még nincs a gazdasági összeomlás szélén, de nehéz helyzetben van, és az IS elleni katonai fellépése évi kétmilliárd euróba kerül.

Kun Miklós azt is megjegyezte: a párizsi terrortámadást követő helyzetből Vlagyimir Putyin "jól jött ki", mivel a terrorakciók elterelték a figyelmet a kelet-ukrajnai konfliktusról. További támadásokkal nőhet Putyin zsarolási potenciája is, mondhatja azt az Európai Uniónak, hogy Oroszország folytatja az IS elleni bombázásokat, de az EU szüntesse meg az ellene hozott szankciókat - mutatott rá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 12:06, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 549,1 millió, a halálos áldozatoké 6,339 millió a világon

A világon 549 156 876 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 339 072 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Július 04. 11:03, hétfő | Külföld

Ferenc pápa szerint a világnak békére van szüksége

A világnak békére van szüksége, az ukrajnai válság megoldása a politikai vezetők bölcsességét teszi próbára - jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

2022. Július 04. 07:00, hétfő | Külföld

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időben

2022. Július 03. 09:28, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 548,8 millió, a halálos áldozatoké 6,338 millió a világon

A világon 548 825 955 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 338 515 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.