Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2023. Július 12. 13:00, szerda | Életmód
Forrás: mti

Szakmai szervezetek szerint letöri a magyar dinnye árát a Penny, az üzletlánc szerint alacsonyabb árrést alkalmaznak

Szakmai szervezetek szerint letöri a magyar dinnye árát a Penny, az üzletlánc szerint alacsonyabb árrést alkalmaznak

Termelői jelzések alapján a Penny már ezen a héten olyan alacsony áron kínálná a magyar dinnyét, ami a termelési költségeket sem fedezi, a diszkontlánc lépése elfogadhatatlan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Az áruházlánc tájékoztatása szerint az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adják tovább a vásárlóknak.

A három szervezet keddi közös közleménye szerint a Penny csütörtöktől 229 forintos kilónkénti áron adja majd a magyar görögdinnyét, ezt az árat azonban pillanatnyilag semmi sem indokolja, mert a szezon eleje van, nincs túlkínálat, külföldi importnyomás sem érezhető.

Jelenleg a hazai görögdinnye beszállítói ára 220 forint körüli szinten van. A Penny 229 forintos fogyasztói ára ugyanakkor 140-150 forintos beszállítói árat feltételez, ami az idén jelentősen megemelkedett termelési költségeket sem fedezi - emelték ki.

A közleményben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott: felháborítónak tartják, hogy egy áruházlánc a termelők kárára próbál meg hasznot húzni a magyar görögdinnyéből. Jelezte, ha a Penny nem hagy fel a hazai dinnyeszezont és a termelés jövőjét is veszélyeztető akciózással, a kamara egy esetleges demonstrációtól sem riad vissza.

Az érintett áruházlánc lépése nem egy elszigetelt akció, kényszerhelyzetbe hozza a többi bolthálózatot is, ami végső soron az árak letöréséhez vezethet az egész görögdinnyepiacon. A termelők szerint ez a lépés hosszú időre tönkreteheti az egyébként éppen tavaly újra növekedésnek indult ágazatot - írták a közleményben.

A három szervezet arra kéri a magyarországi üzletláncokat, hogy "tisztességes magatartást tanúsítva" a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.

A Penny Magyarország az MTI megkeresésére közölte: a vállalatnak kiemelten fontos, hogy üzleteiben minél több magyar termék legyen elérhető, ezzel támogatva a hazai termelők és gazdák munkáját. Legalább ennyire fontos ugyanakkor a vásárlók terheinek csökkentése is ebben a nehéz gazdasági helyzetben - írták.

Éppen ezért a vállalat bizonyos esetekben - ahogy a magyar görögdinnye esetében is történt - az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adja tovább vásárlóinak.

"Mindezt annak érdekében teszi, hogy a szankciós infláció elleni küzdelemben a rosszabb anyagi helyzetben lévő magyar családok is hozzájuthassanak kedvező áron az egyik legkedveltebb szezonális magyar gyümölcshöz" - fogalmazott Kazatsay Eszter, a Penny magyarországi kommunikációs vezetője.

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 16:24, csütörtök | Életmód

Napos, nyárias idő várható a hétvégén

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet

2024. Április 11. 09:14, csütörtök | Életmód

Ma van a magyar költészet napja

2024. Április 10. 14:23, szerda | Életmód

Csaknem kilencezer eladósodott családnak segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Csaknem kilencezer eladósodott családnak nyújtott segítséget felhalmozott tartozásaik kezelésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 15 éve működő adósságkezelő programja által.

2024. Április 10. 11:00, szerda | Életmód

Az űrből is látványos volt a napfogyatkozás