Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Augusztus 10. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Szárföldön és Babóton is csak mobilposta szolgáltatás marad

Szárföldön és Babóton is csak mobilposta szolgáltatás marad

A Magyar Posta csendben, tájékoztatás néljül zárja be a falusi postahivatalokat.

Augusztus elsejei hatállyal országszerte megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A lépés következményeként számos postai dolgozó veszíti el a munkáját – tudta meg a 24.hu. Elsősorban kistelepüléseken került lakat a hivatalokra, de az érintett körben budapesti postahivatal is van. Az állami cég ez idáig nem adott ki közleményt a bezárásokról.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. A Magyar Posta Zrt. hivatalosan semmit nem kommunikált az ügyről. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette a 24.hu-nak, hogy országosan körülbelül 100 postahivatal zárhat be, de pontos számot nem tudott mondani. A lakat alá kerülő hivatalok között elsősorban kistelepüléseken lévő posták vannak.

A Magyar Posta koncepciójában már korábban is szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb települések esetében az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a társaság. Az eljárásrend szerint első körben megkeresték az alternatívákat: az önkormányzatoknak vagy az erre nyitott települési vállalkozásoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét. Ahol ez nem bizonyult járható útnak, ott a vállalat a hivatalok bezárása mellett döntött, és mobilposta szolgáltatás keretében szolgálja ki az adott településeket. Az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség miatt az nem történhet meg, hogy egy-egy településről végleg kivonul a Magyar Posta, ezért a postabezárás esetén elérhető lesz a mobilposta-szolgáltatás.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem postai épületben és nem a teljes infrastruktúra mellett napi 8 órás ügyeletében történik a szolgáltatás, hanem a postai dolgozók csak egy meghatározott, szűkített időkeretben nyújtják az egyetemes szolgáltatást. A mobilposta szolgáltatás keretében a vállalat munkatársai gépjárművel járják a településeket: biztosítják a küldemények konkrét címekre történő eljuttatását, valamint a levelek és a csekkek feladását is, és minden alapvető szolgáltatás rendelkezésre áll, ami a postákon is elérhető. A mozgó postahivatalok ugyanakkor nem minden esetben találkoznak a lakossági igényekkel.

Az ügyben térségi települések is érintettek. Most úgy tűnik, ők nem akarnak, vagy nem mernek felszólalni a változás ellen, mindössze szűkszavú tájékoztatókat tesznek közzé Facebook oldalukon. Talán úgy érzik, hogy jobb, ha csendben maradnak, nehogy aztán hátrány érje majd őket. Még megharagszik rájuk a választókerület fura ura, és büntetésbe kerülnek, ha szólni, tiltakozni mernek. Dübörög a Magyar Falu program, csak sajnos nem előre, hanem hátra.

Szárföldön egy mindössze kétmondatos tájékoztatóban közlik, hogy a mobilposta a településen napi 20 percet (!) vehető igénybe.

Babóton a települési önkormányzat tárgyalt a postapartneri megállapodásról, de a testület ezt leszavazta. Az erről szóló határozatot a szokásoktól eltérően közzétették a Facebook oldalukon mindenféle kommentár nélkül.

Címkék: önkormányzat, falu, posta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Szeptember 29. 13:00, vasárnap | Helyi

Jubiláló házaspárokat köszöntenek Bágyogszováton

Felhívás

2024. Szeptember 29. 09:00, vasárnap | Helyi

Honvédelem Árpád idejében

Ismeretterjesztő előadás a kapuvári könyvtárban

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.