Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2015. Július 09. 16:00, csütörtök | PR
Forrás: Agrároldal

Szárítson fűszernövényeket!

Szárítson fűszernövényeket!

De hogyan?

Fontos, hogy minden esetben csak olyan fűszernövényeket használjunk szárításhoz, amiket a saját vagy ismerősünk kertjéből szedtünk. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a fűszerszüreteléshez, lényeges, hogy inkább melegebb, száraz idő legyen és a reggeli órákban lássunk neki, amikor aharmat felszikkadt már, de a nap még nem tűz túlságosan. Azért fontos, hogy a saját kertünkben lévő növényeket használjuk, mert így biztosan tudjuk, hogy a növények nem lettek permetezve. Lepermetezett fűszernövényeket semmiképpen ne használjunk szárításra, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok maradtak a növényben, és rendkívül károsak lehetnek számunkra.

A legkedveltebb fűszernövények

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Szárogassuk le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítünk. Egy csokorba kötve száríthatunk francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítsük a csokrot, és lógassuk a csokrot fejjel lefelé.

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keressünk számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De tehetjük őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokrunk túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

A csokrot ne bolygassuk. Kb. két hét múlva már meg is vagyunk. Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsoljuk, a fűszerolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Főzéskor már nyugodt szívvel morzsolhatunk belőlük a szükséges mennyiségben.

Készítsünk a konyhába dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhánkat díszíti.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 18. 15:41, péntek | PR

Reumakórházból járási hivatalt építettek

Egy évek óta nem használt, korábban reumakórházként működött épületet alakított át járási hivatallá és kormányablakká, a Jánosik és Társai Kft.

2021. Június 09. 15:41, szerda | PR

Vodka – mutatjuk, mit lehet róla tudni

Csak 18 éven felülieknek!

2021. Május 28. 15:00, péntek | PR

Sokszor rosszabb a levegő beltéren, mint az utcán

Akár 10-szer is nagyobb lehet a szennyezettség a házakban, mint kint Sokakat meglephet az a tény, hogy egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint egy nappalié. A legfrissebb tanulmányok szerint az ártalmas

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.