Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2012. Március 27. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

„Szellemvadász” sárkány koponyájára bukkantak

„Szellemvadász” sárkány koponyájára bukkantak

Százhúszmillió éve élt „szellemvadász” sárkány koponyáját tárták fel Kína északkeleti részén.

A leletről a Naturwissenschaften áprilisi számában jelenik meg tanulmány.

A Guidraco venator, vagyis a „szellemvadász” egy „rendezetlen” fogazatú pteroszaurusz volt, maradványai a kora kréta időszaki lelőhelyről, a csiufotangi (Jiufotang) formációból kerültek elő Liaoning tartományban.

Szárnyfesztávolsága elérte a 4-4,5 métert, s koponyáján valószínűleg a repülést segítő csonttaréjjal büszkélkedett. Vélhetően halakkal táplálkozott, erre engednek következtetni a koponya mellett talált, halcsigolya-darabkákat tartalmazó koprolitdarabkák (fosszilizálódott ürülék). Másrészt a harminc centiméteres csőre végén meredező 5 centiméteres, tűhegyes fogak kiválóan alkalmasak voltak a halfogásra.

„A »szellemvadász« nagy hasonlóságot mutat a Brazíliában feltárt Ludodactylus pteroszaurusszal” – hangsúlyozta Vang Hsziaolin (Wang Xiaolin), a fosszíliát felfedező kínai–brazil expedíció vezetője. Mint a paleontológus rámutatott, a kora kréta kori pteroszauruszok némelyike Ázsiából származhatott, majd később vándoroltak más térségekbe, például Brazíliába.

„A Guildraco előfordulási helye egybecseng ezzel a hipotézissel” – mutatott rá Alexander Kellner, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem paleontológusa, a tanulmány társszerzője.

Vang Hsziaolin szerint elképzelhető, hogy a pteroszaurusz kénytelen volt elhagyni a csiufotangi formációt, nem bírván a versenyt a madarakkal, amelyek szintén hallal táplálkoztak.

A pteroszauruszok (Pterosauria) – „szárnyas gyík” – repülő őshüllők rendje volt, amelyek a késő triász kortól a kréta időszak végéig éltek. A pteroszauruszok voltak az első gerincesek, amelyek szert tettek a repülés képességére. A korai fajoknak hosszú, fogakkal teli állkapcsa volt és hosszú farka, a későbbi formák esetében a farok jelentősen megrövidült és voltak olyan fajok, amelyeknél a fogak is hiányoztak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 09:29, vasárnap | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula, kedden érkezik egy hidegfront

A következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A kedden érkező hidegfront mérsékelheti a kánikulát - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni videójából.

2022. Július 02. 17:08, szombat | Belföld

Az idei volt a harmadik legmelegebb június Magyarországon

Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június

2022. Július 02. 16:06, szombat | Belföld

Változott a menetrend több regionális vasútvonalon

Július elsejétől változott a menetrend több regionális vasútvonalon - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.

2022. Július 02. 15:06, szombat | Belföld

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. Az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják