Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2014. Április 30. 06:00, szerda | Belföld

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Törvénybe ütköző-e, ha kamera kerül a házra, lakásteraszra – kérdezi egy olvasó, akinek a szomszéd szemetelési szokásaival gyűlt meg a baja. A jogi szakértő válaszol! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Én egy panelházban élek, és körülbelül egy hónapja folyamatosan valaki kidobálja a szemetét az ablakon, ami beesik mások ablakába és gyakran az enyémbe is. Mivel senki sem tudja, hogy ki az ezért kiraknék egy kamerát a korlátra, ami a felettünk lévő erkélyeket nézi (nem láthat be az ablakon).

Azt szeretném kérdezni, hogy ez törvénybe ütköző-e, amennyiben az én magánterületemen van a kamera?

2014. 04. 08.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kamera felszerelésekor azt kell szem előtt tartania, hogy más magántulajdonáról kizárólag az érintett tájékoztatását követő önkéntes és kifejezett hozzájárulásával készíthet felvételt. Jelen esetben magántulajdonnak minősül nem csak a másik lakásnak az ablak mögötti területe, hanem az erkélye is, tehát az ott tartózkodó személyek, tárgyaknak a kamera képén való láthatósága is sérti az illetők jogát.

A kamerával rögzített felvételekre az adatvédelmi törvény, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései irányadóak, amelyek alapján ön adatkezelőnek minősül felvétel készítése esetén.

Azt javasolom, hogy a szemetelő személyének megtalálására és kifogásolható magatartásának bizonyítására keressen inkább más módszert.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Pajor Dávid
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.

2022. Augusztus 19. 14:08, péntek | Belföld

Elfogták a Sziget fesztiválon verekedő férfit és társát

Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztiválon verekedő férfival szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

2022. Augusztus 19. 11:55, péntek | Belföld

Elfogták a kerepesi önkielégítőt, Nógrádig követték

Nógrád megyéig követték a szeméremsértéssel gyanúsítható férfi nyomait a gödöllői rendőrök. Elfogták, kihallgatták, kezdeményezik bíróság elé állítását.