Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 06. 11:13, kedd | Helyi
Forrás: Pannon Víz Zrt

Szemfényvesztés Csorna környékén

Szemfényvesztés Csorna környékén

A Pannon Víz Zrt tájékoztatója.

A napokban több csornai és Csorna környékén élő fogyasztó jelezte a Pannon Víz Zrt-nek, hogy az ivóvíz minőségét megkérdőjelező telefonhívásot kapott. Egy megnyerő modorú hölgy vízvizsgálattal egybekötött találkozót kér telefonon. Valószínűleg víztisztító berendezést forgalmazó ügynökök akarnak így bemutatót tartani.Biztosra vehető, hogy egy utazó ügynök tevékenykedik Csornán és környékén, aki víztisztító berendezéseket próbál eladni. Az még nem lenne baj, ha egy kereskedő a saját portékáját dícséri, ha azonban egy másik termékéről valótlanságot állít, az hitelrontásnak minősül.
Csorna környékén folytatódik tehát a furfangos ál-szakemberek tevékenysége, akik csodát tévő víztisztító berendezéseket mutatnak be és árusítanak. A legújabb trükk, hogy egy egyszerű készüléket helyeznek a csapvízbe, amiből "csodák csodájára" hihetetlen gyorsan kiválik a "rengeteg káros szennyező anyag" vörösesbarna iszap formájában.

Ezután desztillált vízbe, vagy a csoda-víztiszító által "megtisztított" vízbe helyezve a készüléket, szemmel láthatóan nem történik semmi. Ezzel a szemérmetlen átveréssel sok-sok idősebb és kevésbé idős embert becsapva ösztönzik vásárlásra a víztisztító berendezések forgalmazói a lakosságot.

A trükk persze könnyen megmagyarázható és az alábbi ábrán szemléletesen látszik.

Az átveréshez használt eszköz egy elektrolizáló készülék, ami működhet elemmel, de 230V-os hálózatról is. Lényeges, hogy két kinyúló fém elektródája közül az anód vasból vagy vasötvözetből legyen, a katód lehet pl. alumínium. A folyamat, amitől megzavarosodik a víz, egy egyszerű elektrolízis. Ha az elektródákat a csapvízbe merítjük, akkor a benne lévő pozitív és negatív ionok (csapvíz esetén ásványi anyagokból származó ionok, pl. kalcium, magnézium, nátrium, fluorid, szulfát, stb. és a víz saját ionjai, hidrogén- és hidroxid-ionok) mind-mind a nekik ellentétes töltésű elektróda felé mozognak. A víz saját ionjaiból az alumínium-katódon hidrogén, a vas-anódon oxigén fejlődik. A vas-anódon fejlődő oxigén azonnal oxidálja az anód anyagát, vörösbarna vasoxid keletkezik (esetleg, ha a vasötvözet nikkelt is tartalmaz, akkor zöldes iszap válik le), ami az ionok áramlása miatt gomolyogva belekeveredik a vízbe.
Tehát a vörös zavaros anyag nem a vízből származik, hanem az anód anyagából!

A trükk még hihetőbb, amikor a csapvíz megzavarosodása után bemutatják, hogy desztillált vízbe vagy a "csoda-tisztítóval" kezelt vízbe bemerítve az elektrolizáló készüléket, nincs zavarosodás, és a "szakember" részéről mindjárt jön is az indoklás: "mert ezek a vizek tiszták"! Erre is van alapvető fizikai magyarázat: az elektrolízis egyik alapfeltétele, hogy a folyadék, amibe az elektródákat bemerítjük, vezesse az áramot. Azok a folyadékok vezetik az áramot, amelyek oldott ásványi ionokat tartalmaznak, így pl. a csapvíz, ásványvíz igen, de a desztillált víz és egyes "csoda-tisztítóval" kezelt (lágyított és deionizált) vizek nem, ezért az utóbbiak nem is elektrolizálhatók szemmel látható mértékben.

Ha az ügynöknek valakivel mégis sikerül elhitetni a valótlanságot, egy-egy eladott berendezés után több tízezres jutalék üti a markát. A vízszolgáltató szeretné megelőzni, hogy bárkit becsapjanak, és teljesen felesleges berendezéseket sózzanak rá.- írja a Pannon Víz Zrt honlapja.

Címkék: csorna, Pannon Víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása