Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2016. December 06. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Szén-monoxid-mérgezés – a baj megelőzhető

Szén-monoxid-mérgezés – a baj megelőzhető

A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő.

AGyőr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tüzelésbiztonsági sorozatának második részében a szén-monoxid veszélyeire figyelmeztet.

Mind a szén-monoxid, mind a kéménytűz alapvetően veszélyezteti az emberi életet és a vagyontárgyakat. Fontos, hogy a lakosok saját biztonságuk érdekében vegyék komolyan azokat az óvintézkedéseket, melyekkel a saját és családjuk biztonságát megóvják.

A szén-monoxid-mérgezést legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázzal működő vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.

Beavatkozás szempontjából fontos még kiemelni, hogy az ilyen balesetet szenvedő embereket speciális, a tűzoltók által használt légzőkészülékben lehet biztonsággal kimenteni, mert a másik segítségére siető ember a helyiségbe lépve maga is a szén-monoxid áldozatává válhat. Szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén mindenképpen a mentők mellett a 104-es segélyhívón értesíteni szükséges a katasztrófavédelmet a 105-ös számon. Az egységek kiérkezéséig meg kell próbálni szellőztetni a helyiséget, a nyílászárók nyitva tartásával, szükség esetén betörésével. A zárt térbe légzőkészülék hiányában kizárólag átszellőztetés után lehet bemenni.

A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletveszés. Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, alsó végtagi bénulás, kis mozgásra szapora légvétel, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik.

A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi. A szén-monoxid-érzékelők közül az EN 50291:2001-es szabványnak megfelelő készüléket kell választani, azt fejmagasságban célszerű a helyiségekben felszerelni, és mindenképpen a kezelési útmutató előírásai alapján javasolt használni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 13:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2021. December 06. 09:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2021. December 05. 16:12, vasárnap | Helyi

Kitessékelték Rábacsanakon a kocsmából, ezért betörte az ajtó üvegét

Rongálás miatt fogták el a rendőrök.

2021. December 05. 10:00, vasárnap | Helyi

Minden tudnivaló egy helyen a személyi jövedelemadó visszatérítésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segít tájékozódni az szja-visszatérítéssel kapcsolatos kérdésekben.