Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Július 05. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját, www.gilvesy.hu

Szent-György hegyi ámulat, avagy a Gilvesy Pincészetben jártunk

Szent-György hegyi ámulat, avagy a Gilvesy Pincészetben jártunk

Pazar kilátás, minőségi borok, szívélyes vendéglátás.

Ha röviden-tömören kellene összefoglalni beszámolónkat, akkor ezzel a hat szóval tennénk. De azért nem fogjuk ennyiben hagyni.
Baráti társasággal érkeztünk a Szent-György hegyre, hogy egy borkóstolón részt vegyünk. A Gilvesy Pincészet Hegymagason található, a Lengyel kápolnától kb. 100 méterre. Gyalogszerrel tettük meg ezt a távot, addig is hangolódtunk a balatoni környezetre, ami valljuk be, elég könnyű feladat.

A kapun beérve magával ragad a látvány és ez mit sem változik, ahogy beljebb megyünk. A kilátás a pincészet teraszáról egyszerűen csodálatos. Elénk tárul a Balaton minden szépségével együtt. A Badacsonytól a szigligeti váron át a Keszthelyi hegységig cikázhat a szemünk és közben nem lehet megunni a látványt.

A borkóstolót a pincében kezdtük, ahol a borkészítés folyamatáról tudhattunk meg többet, miközben már az első fajta bort ízlelgettük. Borkóstolót egyébként előre egyeztetett időpontban tartanak, így a délután folyamán arra tévedt két látogatót sem tudták fogadni, hiszen állandó vendéglátás nincs.

Visszatérve a teraszra további finom borok mellett élvezhettük a gyönyörű panorámát. A birtok udvara tele van zöld és színes növényekkel, amik tökéletes harmóniát alkotnak egymással. Az az érzése az embernek, hogy minden nagyon a helyén van, minden mindennel passzol és nincs más dolgunk, mint élvezni a látványt és a borokat.

„Lenyűgöz minket ez a táj, csodálói vagyunk a földnek, amelyet megmunkálunk. A Gilvesy Pincészet célja, hogy kifejezésre juttassa a borvidéknek az erejét. Őshonos és nemzetközi szőlőfajtáinkat egyaránt organikus szellemben neveljük a 4 millió éves, vulkanikus eredetű lejtőkön. A tradíció és a modern technológia összehangolásával hozzuk létre jellegzetes, élettel teli borainkat.„ - áll a pincészet honlapján.

A nemzetközi szemléletet követő Gilvesy Róbert és a fiatal, tehetséges helyi borász, Ruppert Márton közös munkájából születnek a Gilvesy Pincészet borai. Gilvesy Róbert nagyszülei Szatmár és Somogy megyéből vándoroltak ki Kanadába. Róbert egy kanadai farmon nőtt fel, így a termőföld szeretete már a fiatalkorát meghatározta. Néhány évig építészeti pályán és nemzetközi üzleti területen dolgozott, majd visszatért régi szenvedélyéhez, a föld megmunkálásához. Ausztriában sajátította el a borászkodás mesterségét, rengeteget utazott, ami alatt folyamatosan bővítette ismereteit.

Még több információt a www.gilvesy.hu weboldalon olvashattok, ahol a webáruházban borokat is lehet vásárolni.

Ha valaki szereti a jó borokat, és a Balaton szerelmese, akkor látogasson el ide legalább egyszer! Mi már többször jártunk itt, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel, örömmel térünk vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?