Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Október 15. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó: a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Alstommal

Szijjártó: a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Alstommal

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a francia Alstommal, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen a küszöbön álló európai recesszió alól

A minisztérium közleménye szerint a ceremónián a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági válságban rendkívül fontos a gazdasági növekedés fenntartásához a befektetői bizalom és a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásainak megnyerése.

Kiemelte, hogy a gépipari konszern globális piacvezető a vasúti gyártás terén, és a 650 embert foglalkoztató mátranováki üzeme is jelentős központja a tevékenységének, az itt készült alkatrészeket a legkorszerűbb technológiákhoz használják fel.

Leszögezte: az Alstom elkötelezett magyarországi kapacitásai bővítése, újabb munkahelyek teremtése mellett.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte a vállalat szerepét az innovációban és a kutatás-fejlesztésben, és arra is kitért, hogy az Alstom építette meg a világ első hidrogénvonatát. A hidrogén fontos eleme lehet a jövő energiabiztonságának, így az együttműködés ezen a téren a kapcsolat további mélyítésével járhat - mutatott rá.

"Legfontosabb gazdaságpolitikai feladatunk a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között biztosítani azt, hogy a magyar embereknek legyen munkájuk és megbízható út álljon előttük a jövőbe" - jelentette ki a miniszter.

A cég pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Henri Poupart-Lafarge vezérigazgató hangsúlyozta, a megállapodás erősíteni fogja Magyarország vasúti ágazatának, gazdaságának és nemzetközi versenyképességének fejlődését, több innovációt hoz az országba.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója, a cég részéről a megállapodás aláírója azt emelte ki, hogy a francia cég bizonyította, elkötelezett partnere Magyarországnak a fenntartható mobilitás megteremtésében és a magyar gazdaság teljesítményének növelésében.

A cég közleménye szerint a vállalat a magyar közlekedési iparág meghatározó, stabil szereplője és egyben jelentős munkaadó Nógrád megyében. Mátranovákon jelenleg mintegy 650 munkavállalót foglalkoztatnak.

A cég forgóvázkereteket gyárt a különféle nagysebességű szerelvényekhez, például elővárosi vonatokhoz, mozdonyokhoz és emeletes vasúti kocsikhoz. Idén pedig bővült a kínálatuk, mert a nógrádi telephelyükön készítik a forgóvázkereteket a világ első hidrogénmeghajtású vonatához, a Coradia iLinthez is - írták.

A MÁV-Start augusztus 23-án indította el a hidrogén üzemanyagcellás szerelvények beszerzéséhez szükséges nyilvános, előzetes piaci konzultációt, ami megnyithatja az utat az új technológia hazai alkalmazása előtt - tették hozzá.

Az Alstom vasúti szerepvállalásának köszönhetően többek közt 27 Alstom Traxx mozdony fut Magyarországon és 59 MÁV-Start motorvonatot is felszerelt a vállalat a szigorú európai sztenderdeknek megfelelően European Train Control System-ETCS fedélzeti rendszerrel, így ezek a szerelvények akár az óránkénti 160 kilóméteres végsebességet is elérhetik.

Megjegyezték azt is: a folyamatos fejlődés érdekében, az Alstom a saját, helyi oktatóközpontjában két hiányszakmában, 2018 óta a hegesztőknél, majd idén ősszel kezdődően a lakatosoknál indított világszínvonalú képzési programokat, a Nógrád megyei, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben.

Az Alstom több mint húsz éve van jelen Magyarországon, az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója.
Tájékoztatásuk szerint a franciaországi székhelyű Alstom 70 országban van jelen, és 74 ezer munkavállalót foglalkoztat. Miután a Bombardier Transportation 2021. január 29-én csatlakozott az Alstomhoz, a kibővült csoport 15,5 milliárd euró bevételt jelentett a 2022. március 31-én lezárult üzleti évre.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Alstom Transport Hungary Zrt. a 2020. április 1. és 2021. március 31. közötti üzleti évben 532 millió forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző időszak 640 millió forintjával szemben. A 2021. március 31-ével zárult üzleti évben 62 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredménye a bázisidőszak 54 millió forint veszteségével szemben. A cég közlése szerint a 2022. március végén zárult következő üzleti év értékesítésének árbevétele 410,7 millió forint lett.
Az Alstom tulajdonába került Bombardier Transportation Hungary Kft. értékesítésének árbevétele 2021-ben megközelítette a 36 millió eurót - közölte az Alstom. 2020-ban a nyilvános cégadatok szerint az értékesítési árbevétel még 30 millió euró, az adózott eredmény 967 ezer euró volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.