Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 11. 08:30, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szinte mindennek ellenáll a „szuperragasztó”

Szinte mindennek ellenáll a „szuperragasztó”

A nedves felületen megtelepedő Caulobacter crescentus nevű baktérium olyan „cukros”, azaz poliszacharidokat tartalmazó váladékot termel...

amelynek parányi cseppje több gépkocsi által kifejtett húzóerőnek képes ellenállni; a „szuperragasztó” a fertőzések kialakulásában játszhat szerepet amerikai kutatók szerint.

A Caulobacter crescentus a vízvezetékek belsejétől az orvosi katéterekig vagy a fogakig bárhol megtelepedik, és szinte lehetetlen eltávolítani. A kórokozó váladéka ugyanis öttonnányi adhéziós erőt kifejtve 6,45 négyzetcentiméterenként a természetben fellelhető egyik legerősebb ragasztóanyag – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy miként alkalmazza a szuperragasztót a kórokozó. A hatékony „ragasztás” ugyanis létfontosságú a Caulobacter crescentus számára a bakteriális telepek létrehozásában. Az Indianai Egyetem, valamint a Brown Egyetem kutatói a „ragasztás” folyamatát tanulmányozva nagy felbontású videomikroszkóp segítségével valós időben figyelhették meg a baktérium „ügyködését”. Első lépésként a Caulobacter crescentus a sejt végén található baktériumcsillók segítségével tapadt a felületre.

A csillók 2-10 nanométer átmérőjű és legfeljebb néhány mikrométer hosszú fehérjefonalak, amelyek finom szőrzetre emlékeztetnek az elektronmikroszkópban. Mint a vizsgálatok során megfigyelték, hozzáérve a „kiszemelt” felülethez, a csillók beszűntetik a mozgást a közelükben lévő „kábelszerű” képződmények segítségével. A mozgás blokkolása aktiválja a továbbiakban a váladékképződést, amely a baktériumnak a felülettel érintkező részén ürül, és azonnal hozzátapasztja a kórokozót a kívánt helyre.

A kutatók két további baktériumnál is kimutatták a váladékképződés felületi érintkezéssel történő aktiválását. Mivel ez a mechanizmus más kórokozókra is jellemző lehet, az amerikai tudósok úgy vélik, hogy a folyamat általános lehet a fertőzések során. Mint az Indianai Egyetem és a Brown Egyetem tudósai rámutatnak, a folyamat megértése segíthet különböző fertőzések megelőzésében és gyógyításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére