Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2015. Április 11. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Szja-bevallások leggyakoribb hibái

Szja-bevallások leggyakoribb hibái

NAV munkatársak tapasztalatai

Eddig több mint 128 ezer adózó nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását a Nyugat-dunántúli régióból, emellett 32 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó bevallások viszont javításra szorulnak. A régióban a bevallások körülbelül 40 százaléka érkezett be, 60 százaléka pedig a határidőig hátralévő alig hat hétben várható, ezért érdemes odafigyelni a gyakori hibákra azoknak, akik még nem küldték be a nyomtatványt.

A legtöbb hibás bevallást a NAV munkatársai javítják, azonban a bevallások egy része olyan hibát tartalmaz, amit csak az ügyfél közreműködésével lehet javítani. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem jól számolják ki az adózók a családi (és járulék) kedvezmény összegét, és nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot. Ezen kívül sok esetben:

  • hiányzik az aláírás
  • helyesbítés vagy önellenőrzés miatti ismételt benyújtás esetén elmarad ennek jelölése a főlapon („C” blokk)
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • üres a bevallás (a „söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba, hogy csak a személyes adatokat töltik ki az adózók).

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek –, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A www.nav.gov.hu oldalon elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, sőt bizonyos adatokat elegendő csak egyszer kitölteni és a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Címkék: bevallás, hiba, NAV, szja

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 30. 16:00, csütörtök | Helyi

Jubileumi fotóvonat indul július 9-én

Örökítsük meg a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút megújult járműveit, egyedülálló környezetben!

2022. Június 30. 13:00, csütörtök | Helyi

Heti Állásbörze a Szuperinfóból

Nézd át a térség aktuális állásajánlatait!

2022. Június 30. 09:00, csütörtök | Helyi

Július 1-től változik az autóbusz menetrend

Mutatjuk a térségünket érintő változásokat.