Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 05. 16:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szlávik: a flurona nem új vírusmutáció

Szlávik: a flurona nem új vírusmutáció

A flurona nem új koronavírus-mutáció - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János ismertetése szerint ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak "nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni".

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszámnövekedések. Reményei szerint azonban - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak - emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista atekintetben, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

A negyedik védőoltásról szólva Szlávik János azt mondta, meg kell várni más országok negyedik oltással kapcsolatos tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad.

Hangsúlyozta, egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de "ezek egyike sem csodaszer". A vírusok ellen nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni - emelte ki Szlávik János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.