Városlista
2022. május 16, hétfő - Botond, Mózes

Hírek

2021. Június 01. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában is megkezdődhet a 12 évnél idősebb gyermekek oltása

Szlovéniában is megkezdődhet a 12 évnél idősebb gyermekek oltása

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága javasolni fogja a kabinetnek, hogy kezdje meg a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni oltását - közölte hétfőn Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke.

Beovic kiemelte: miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer-BioNTech-féle vakcinát - amelynek oltására eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség -, nem látják okát annak, hogy Szlovéniában miért ne kezdhetnék meg a kiskorúak oltatását.

"Főleg a krónikus betegségben szenvedő gyerekek élveznének elsőbbséget, és így előbb elérnénk a tömeges immunitást is, amely fontos a járvány mielőbbi megfékezése érdekében" - húzta alá a szakember.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 661 138-an kaptak, közülük 402 685-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,2, illetve 23,3 százaléka.

Hétfőre 91 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4695-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 245-en vannak kórházban, 72-en közülük intenzív osztályon.

A hétvégén életbe lépett a kormány azon rendelete, miszerint a regisztrált fertőzöttekkel érintkezett emberek közül nem kell karanténba vonuljanak azok, akik már megkapták az egyik oltást vagy átestek a koronavírus-fertőzésen.

A határátlépésen is könnyített Ljubljana. Eddig 15 éves korig nem volt szükség tesztre a beutazáshoz, ha a kiskorú szüleivel utazott. Most azok a gyerekek is karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba, akik csoportosan, például iskolai kirándulásra érkeznek, vagy rendelkeznek szülői hozzájáruló nyilatkozattal.

Címkék: oltás, szlovénia, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 11:04, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 521,5 millió, a halálos áldozatoké 6,264 millió a világon

A világon 521 468 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 263 899 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Május 16. 09:01, hétfő | Külföld

Fenntartja a maszkviselést a reptereken és a repülőjáratokon Olaszország

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli

2022. Május 16. 07:00, hétfő | Külföld

Ferenc pápa szerint a szentek megoldást mutatnak háborús időkben is

Korunk szentjeit a feszültséggel és háborúkkal teli mindennapok hőseinek nevezte az egyház, a politika és a társadalom számára is Ferenc pápa vasárnap, a Szent Péter téren bemutatott kanonizációs misén,

2022. Május 16. 06:00, hétfő | Külföld

Az Ukrajnába hazatérők száma több napja meghaladja az elmenekülőkét

Az Ukrajnába hazatérők száma immár ötödik napja folyamatosan meghaladja az országból elmenekülőkét - jelentette vasárnap az ukrán állami határőrszolgálat.