Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Szeptember 08. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: GYSEV

Szombaton Sopronba érkezik a Connecting Europe Express

Szombaton Sopronba érkezik a Connecting Europe Express

A különvonat bejárja egész Európát.

Szombat délelőtt Sopronba érkezik a Connecting Europe Express (Európát Összekötő Expressz) szerelvénye. Az érdeklődők a vasútállomás I-es vágányán nézhetik meg a különvonatot, amely bejárja egész Európát: az Európai Bizottság által indított expresszvonat szeptember 2-án indult Lisszabonból és 26 ország több mint 40 városában áll meg, mielőtt elérné végállomását Párizsban. A különvonat két alkalommal is megáll Magyarországon, elsőként a GYSEV Zrt. székhelyére Sopronba gördül be a szerelvény szeptember 11-én, szombaton.

Az Európai Bizottság a Vasút Európai Éve program részeként indította el a Connecting Europe Express (Európát Összekötő Expressz) vonatot. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a vasúti közlekedésre, megmutassa, hogy a vasút fenntartható, környezetbarát közlekedési mód, amely összekapcsolja az embereket és a gazdasági szereplőket. További cél, hogy rávilágítson az európai vasúti hálózat átjárhatóságának hiányosságaira.

A GYSEV Zrt. sokat lobbyzott azért, hogy Sopron is az úti célok között legyen. A zöld-sárga vasúttársaság fáradozásait siker kísérte, hiszen az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az eredeti tervektől eltérően Sopronban is megáll a Connecting Europe Express. A városba Szlovákiából érkezik a vonat, majd Horvátországba közlekedik tovább. A magyarországi szakaszon a vonatot a GYSEV CARGO Zrt. zöld mozdonya, a „No planet B” elnevezésű matricázott Vectron vontatja majd.

A Connecting Europe Express fogadása alkalmából rendezett ünnepség szeptember 11-én, szombaton 10.30-kor kezdődik. A köszöntő beszédek előtt és után Sopron Város Fúvószenekara gondoskodik a jó hangulatról.

A rendezvény nyilvános lesz: a nagyközönség az Európát Összekötő Expressz két kocsijába is felszállhat: a kiállítási kocsikban információs füzetek, térképek, poszterek, grafikák mutatják be az európai közlekedési hálózatot (TEN-T), valamint az Unió vasútbarát közlekedéspolitikáját.

A Connecting Europe Express kiállítási kocsijai kizárólag védőmaszkban, és érvényes védettségi igazolvány felmutatása mellett látogathatók.

A soproni állomáson egy igazi vasutas tárlat várja az érdeklődőket: „Vasúttal a nagyvilágban” címmel fényképkiállítás nyílik szombaton. A tárlaton vasúti utazások képei láthatók számos európai országból, valamint további kontinensekről; az Alpoktól a sarkkörig, vagy Közép-Európától egészen a Csendes-óceán távoli partjaiig.

Szeptember 11-én délelőtt a soproni vasútállomás monitorain az európai vasúti korridorokat bemutató kisfilmeket láthat a közönség, a győri Europe Direct iroda pedig szórólapokkal, vasúti témájú totóval várja az érdeklődőket a Connecting Europe Express soproni tartózkodása alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.