Városlista
2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2015. Április 07. 13:50, kedd | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Gergely Hanna

Szórakoztató, misztikus, klasszikus

Szórakoztató, misztikus, klasszikus

A tabuktól, az Adonisz vagy az Ozirisz mítoszokon keresztül, az ember-istenség kapcsolatig…

Doktoranduszként az iraki népszokások eredetével foglalkozom. Egy a könyvtárban töltött hosszú délután során úgy döntöttem, hogy itt az ideje más népek szokásaiban is elmélyülni egy kicsit. A születéssel kapcsolatos tradíciók összehasonlítása közben arra lettem figyelmes, hogy legyünk akárhol is a bolygón, alapvető elemek ismétlődni fognak, hasonló hiedelmeket tartanak számon az európaiak és a távol-keletiek vagy az arabok is.

Mágikus hagyomány
Makón azt mondják a várandós asszonynak, hogy ne nézzen békára, mert „békafia” születik, az iraki Hillában azt tanácsolják, hogy a kismama ne pillantson holdfogyatkozáskor a Holdra, mert a gyermeke vörös arccal jöhet világra. Lengyelországban és itthon is úgy tartják, hogy a kismama nem mehet át kifeszített kötél alatt, mert a gyermeke nyakára tekeredhet a köldökzsinór. Folytatás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 09. 13:31, péntek | Belföld

Agrárminiszter: Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

2023. Június 09. 13:27, péntek | Belföld

Jó eséllyel nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki az adatainkat csalóknak

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).